ZF 24

Penny Market îşi face „clase“ de învăţământ pentru a avea angajaţi care „să lucreze conform cerinţelor internaţionale“. Salariile din retailul românesc sunt însă de opt ori mai mici decât în Germania

Daniel Gross, director general al Rewe România. Fotograf: Răzvan Lupică

Daniel Gross, director general al Rewe România. Fotograf: Răzvan Lupică

Autor: Corina Mirea

22.01.2015, 11:52 5994

Lanţul german de magazine de tip discount Penny Market va angaja până la ju­mă­­tatea lunii februarie 20 de tineri cu vârste de peste 18 ani şi absolvenţi a mini­mum zece clase pentru a-i include într-un program de for­mare profesională duală, după modelul ger­man. Timp de trei ani de acum înainte can­­didaţii vor fi angajaţi cu contracte de mun­că în cadrul Penny Market România şi vor fi plătiţi.

Reprezentanţii companiei nu au spus însă ce salariu vor primii tinerii sau care a fost bugetul programului-pilot de formare pro­fesională duală, însă la finalul acestuia, în urma unui examen, ei vor primi diplome de calificare recunoscute atât în România, cât şi în Germania pentru poziţia de comerciant vân­zător mărfuri alimentare şi nealimen­tare. Un casier care lucrează într-o reţea de comerţ modern câştigă lunar între 900 şi 1.700 de lei, suma variind în funcţie de reţea şi de mărimea oraşului. Prin comparaţie, un casier din Germania, ţara-mamă a Penny Market, care are acelaşi job, câş­tigă de opt ori mai mult. Repre­zen­tanţii Penny Market nu au ex­pli­cat de unde vin aceste diferenţe.

„Obiectivul final al acestui program este cel de a avea angajaţi care pot să lucreze con­form cerinţelor interna­ţio­nale şi cu toate că există riscul ca la final unii să-şi dorească să plece în străinătate, ni-l asumăm. Am ales să pregătim doar 20 de candidaţi pentru că este o încercare şi vrem să vedem cum decurge programul, apoi, dacă totul merge bine, vom dezvolta programul şi va deveni parte din companie“, a spus Daniel Gross, director general al Rewe România, compa­nia care administrează Penny Market, un lanţ cu peste 3.450 de angajaţi pe plan local (dintre care mai mult de 2.000 fiind repar­tizaţi în magazine). Pro­gra­mul-pilot de for­mare pro­fesio­nală duală vine în contextul în care tot mai mulţi retaileri „se plâng“ de deficitul de candidaţi care îşi doresc să înveţe o me­se­rie (cum ar fi cea de pa­ti­ser/cofetar) şi, pe de altă parte, de fluctuaţia mare de per­sonal (circa 60% la nivelul întregului sector), mai ales în rândul tine­ri­lor. Salariile din retail sunt prin­tre cele mai mici din econo­mie, ală­turi de cele din industria hotelieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO