ZF 24

Peste 500 de tranzacţii care au schimbat businessul românesc în ultimii cinci ani

Peste 500 de tranzacţii care au schimbat businessul...

Autor: Ioana David

21.03.2014, 00:03 342

Peste 500 de tranzacţii au fost realizate pe piaţa locală din 2008 şi până în prezent, arată datele din anuarul Top Tranzacţii editat de Ziarul Financiar.  De la peste 120 de tranzacţii în 2008, cel mai bun an pentru economia românească, dar şi pentru piaţa de M&A, România a trecut la doar 50 de deal-uri în 2009, pentru ca şi în anii următori numărul acestora să se menţină redus.

Abia în 2013 s-a văzut o revigorare semnificativă, însă în calcul sunt luate atât vânzarea de pachete de acţiuni pe Bursă, cât şi cea de terenuri sau active ale companiilor în insolvenţă ori în faliment.

Piaţa de fuziuni şi achi­ziţii (M&A – mer­gers & acquisitions), care poate fi consi­de­rată un barometru al economiei unei ţări, a resimţit din plin criza ultimilor ani, astfel că numărul de deal-uri s-a redus substanţial.

O privire retro­spec­tivă arată că 2008 a fost un an de vis pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, iar consul­tan­ţii, avocaţii, vân­ză­torii au câştigat bani la un nivel care nu s-a mai repetat de atunci şi probabil că nici nu va fi atins prea curând. Vânzarea unor pro­iec­te imobiliare ori com­panii de asigurări la preţuri de peste 300 mil. euro a rămas is­to­rie. Atunci toţi in­ves­titorii se „băteau“ pen­tru un loc în economia românească, una dintre cele mai dinamice din Europa, ceea ce a dus piaţa de M&A la nivelul record de 10 mld. euro.

Acum vânzarea pe Bursă a unor pachete deţinute de stat ori decizia strategică a unor companii de a ieşi din România mai „mişcă“ piaţa de fuziuni şi achiziţii. Astfel că nivelul total abia dacă a trecut de 1,3 mld. euro, potrivit celui mai recent anuar Top Tranzacţii, iar numărul vânzărilor de active ale com­paniilor cu probleme este în creştere. Top Tranzacţii este rea­lizat pe baza informaţiilor publice dis­ponibile, a datelor strânse de la consultanţi sau a celor exis­ten­te în piaţă. Anu­arul Top Tranzacţii este unul dintre cele mai longevive pro­iec­te ale Ziarului Financiar, care a ajuns la ediţia cu numărul opt.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels