ZF 24

Philip Morris: Majorarea accizelor ar trebui amanata cateva luni

30.10.2009, 11:09 22

Philip Gambaccini, directorul de fiscal affairs &international trade pe Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africaal Philip Morris International, sustine ca autoritatile romane artrebui sa incetineasca sau sa amane cresterea accizelor cateva lunipentru a tempera cresterea pietei negre a tigarilor.

"Consumatorii percep aceste cresteri mari si repetate alepreturilor tigaretelor ca un soc. De aceea, autoritatile ar trebuisa intareasca controalele vamale si sa amane noua crestere aaccizelor, planificata pentru prima parte a anului 2010, sprejumatatea anului viitor", a declarat reprezentantul grupului PhilipMorris, a carei filiala locala a rulat anul trecut afaceri de 4,2mld. lei (980 mil. euro).

Contrabanda a crescut in primele noua luni ale acestui an la 25%din piata locala de tigarete, ca urmare a majorarii in doua transea accizei, de la 51 euro la 64 de euro pe mia de tigarete. Acestemajorari au crescut cifrele de afaceri ale producatorilor locali detigarete, dar au determinat o scadere a volumului vandut de peste10% in primele noua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels