ZF 24

Piaţa farma se îndreaptă spre 14 miliarde de lei în 2019. După scăderea din acest an, revin creşterile, dar sub 6%

Piaţa farma se îndreaptă spre 14 miliarde de lei în...

Autor: Ioana David

04.06.2014, 00:07 370
Vânzările de medicamente, care în trecut aveau creşteri anuale de 20-30%, ar putea înregistra o uşoară scădere în 2014, urmând ca din 2015 să reia trendul ascendent, însă într-o cadenţă mult mai mică faţă de cea din trecut, cu care jucătorii erau obişnuiţi.

Piaţa farma a ajuns anul trecut la 11,75 mld. lei (2,6 mld. euro), în creştere cu 0,3% (sub prognoza iniţială de 0,7%), arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România, însă primul trimestru din 2014 a avut rezultate slabe, în scădere, ceea ce a determinat firma să revină asupra prognozei iniţiale atât pentru acest an, cât şi asupra celei pe termen mediu.

Astfel, anul acesta Cegedim se aşteaptă ca piaţa farma să scadă uşor, aceasta fiind prima prognoză de scădere pe care firma de cercetare o emite.

Vânzările de medicamente, susţinute în proporţie de 60% de stat, resimt lipsa unor fonduri suplimentare alocate de autorităţi şi neintroducerea de noi produse pe listele de compensate. În condiţiile în care ultima actualizare a acestor liste s-a făcut în 2008, produsele deja existente şi-au atins potenţialul de creştere, astfel că este nevoie de noi pastile care să genereze venituri suplimentare pentru companiile farma.

 

Factorii care ţin piaţa farma pe loc

Introducerea de noi medicamente pe listele de compensate este un proiect mai vechi al Ministerului Sănătăţii, care ar fi trebuit implementat încă de anul trecut, dar care a fost amânat de nenumărate ori. Ultimul termen avansat pentru actualizarea acestor liste este toamna acestui an. Un prim pas a fost făcut în aprilie, când au fost aprobate 17 noi medicamente (fără echivalent terapeutic pentru boli rare precum forme de cancer, epilepsie, boli endocrine, leucemie şi boli neurologice degenerative). În total peste 130 de noi produse aşteaptă să fie introduse la compensare anul acesta, iar în lipsa acestora piaţa pierde avansul câştigat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24