ZF 24

Pieţele reduc pariurile privind demararea campaniei de reducere a ratelor după ce inflaţia din SUA a crescut la 3,5%. Cifrele care reflectă starea preţurile de consum şi inflaţia de bază depăşesc aşteptările analiştilor

Pieţele reduc pariurile privind demararea campaniei de...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.04.2024, 14:04 146

Traderii au redus miercuri pariurile privind reducerile de dobândă ale Rezervei Federale americane, după ce inflaţia din SUA a depăşit aşteptările, iar Joe Biden a recunoscut că mai sunt „multe de făcut" pentru a combate creşterea preţurilor, scrie Financial Times.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, acţiunile au scăzut, iar pieţele şi-au amânat previziunile referitoare la reducerile de rate din vară, după ce datele oficiale au arătat o creştere de 3,5% a preţurilor de consum pentru anul încheiat în luna martie.

„Raportul de astăzi arată că inflaţia a scăzut cu peste 60% de la vârful său, dar mai avem multe de făcut pentru a reduce costurile pentru familiile care muncesc din greu", a declarat preşedintele american după publicarea datelor.

Cifra de miercuri a fost comparată cu previziunile referitoare la o creştere de 3,4 la sută. Inflaţia de bază a depăşit, de asemenea, aşteptările datorită presiunilor asupra preţurilor în sectoarele serviciilor, cum ar fi asistenţa medicală şi asigurările auto.

„Având în vedere contextul actual, există o posibilitate ca Rezerva Federală să crească ratele, nu să le scadă", a declarat fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers.

Summers a declarat pentru Bloomberg că o reducere a ratei în iunie „ar fi o eroare foarte gravă".

În timp ce pieţele acordă în continuare o probabilitate foarte mare reducerii ratelor până în septembrie, acestea nu au evaluat în totalitate o reducere până la şedinţa Fed din 6-7 noiembrie.

Randamentul Trezoreriei pe doi ani, care evoluează în funcţie de aşteptările privind ratele dobânzilor, a sărit brusc la 4,97% în tranzacţiile de la sfârşitul după-amiezii, la mică distanţă de maximul anterior de patru luni, de 4,98%.

S&P 500 a închis în scădere cu aproape 1 la sută, aproximativ nouă din zece acţiuni pierzând teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO