ZF 24

Procurorii vor decide daca seful OMV ar trebui acuzat ca a facut tranzactii bursiere pe baza de informatii privilegiate

Procurorii vor decide daca seful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a facut tranzactii bursiere pe baza de informatii privilegiate
06.08.2009, 15:09 17

Autoritatea pietelor financiare din Austria a cerut procurorilor sa determine daca CEO-ul grupului petrolier OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ar trebui pus sub acuzare, pentru suspiciuni de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate (insider trading), scrie Wall Street Journal.

Solicitarea se refera la o achizitie facuta de seful OMV a unor actiuni ale grupului in valoare de 20.400 de euro, pe data de 23 martie, cu o saptamana inainte de publicarea anuntului de vanzare a participatiei de 20% la rivalul maghiar MOL. Anuntul tranzactiei a apreciat titlurile OMV cu peste 3%.

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Austria a demarat la sfarsitul lunii aprilie o investigatie in privinta tranzactiei facute de Ruttenstorfer, insa reprezentantii institutiei au spus atunci ca verificarea este o operatiune de rutina.

OMV si-a vandut participatia de 21% detinuta in cadrul rivalei MOL catre compania rusa Surgutneftegaz dupa ce toate incercarile de preluare a grupului maghiar au esuat. OMV a incasat 1,4 mld. euro pentru actiunile detinute in cadrul MOL, aproape dublu fata de valoarea la care acestea erau tranzactionate pe bursa, dar aceeasi suma pe care a platit-o pentru actiunile companiei ungare. Fuziunea OMV-MOL, care ar fi condus la crearea celui mai mare grup petrolier est-european, a fost blocata in urma restrictiilor de ordin competitional impuse de Uniunea Europeana, dar si a opozitiei reprezentantilor companiei maghiare.

OMV este actionarul majoritar al grupului petrolier Petrom, cea mai mare companie din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO