ZF 24

RBS a revenit pe profit anul trecut, cu 9 mil. lei, dar bilanţul i s-a prăbuşit la 2 mld. lei, iar reţeaua a dispărut

RBS a revenit pe profit anul trecut, cu 9 mil. lei, dar...

Autor: Razvan Voican

20.05.2014, 00:07 178
RBS, devenită în septembrie anul trecut sucursală a grupului britanic The Royal Bank of Scotland, Edinburgh, a revenit în categoria băncilor profitabile în 2013 cu un rezultat net de 9,1 milioane de lei după ce în 2012 alunecase sub pragul de rentabilitate în contextul implementării unui program de restructurare şi al pregătirilor pentru vânzarea businessului de retail.
 
Tranzacţia de vânzare a fost semnată în urmă cu un an cu UniCredit Ţiriac Bank şi a contribuit la scăderea dramatică a bilanţului RBS, alături de o altă operaţiune de vânzare de credite neperformante de retail: de la active de 4,8 miliarde de lei în 2012, la sfârşitul anului trecut britanicii mai aveau active de mai puţin de 2 miliarde de lei (circa 425 de milioane de euro). Portofoliul de retail a însemnat un pachet de active de 315 de milioane de euro şi pasive de 230 de milioane de euro.
 
RBS, fostă ABN Amro, era în mod tradiţional una dintre cele mai profitabile bănci de pe piaţă, reuşind să-şi păstreze acest statut pe parcursul crizei, cu excepţia căderii din 2012. Astfel, în 2011, când întreg sistemul bancar intra pe pierdere, profitul RBS atingea un vârf de aproape 150 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO