ZF 24

România va avea de răscumpărat bonduri de aproape 9 mld. euro şi 5 mld. dolari în următorii 10 ani

România va avea de răscumpărat bonduri de aproape 9...

Autor: Claudia Medrega

21.05.2014, 10:49 375

Obligaţiunile lansate de Ministerul Finanţelor pe pieţele externe care ajung la scadenţă în următorii zece ani totalizează 8,75 mld. euro şi 4,75 mld. dolari, primul an de răscumpărare fiind 2015, conform scadenţarului împrumuturilor angajate până acum.

În ultimii ani a crescut vizibil pon­de­rea împrumuturilor în euro în struc­tura datoriei publice a României. Dacă în 2008 ponderea împru­mu­turilor în euro era de 27,7%, anul trecut a sărit la peste 50%. Volumul record la care a ajuns portofoliul total de obli­ga­ţiuni externe lansate de Ministerul Finan­ţe­lor, de peste 12 mld. euro, a adus Ro­mânia pe radarele unei categorii mai largi de in­ves­titori.

În 2015 ajung la scadenţă eurobonduri de 1 mld. de euro, iar în 2016, 2018 şi 2019 statul va avea de acoperit scadenţe de 1,5 mld. de euro pe an, în contul sumelor atrase de pe pieţe. Cel mai mare împrumut în euro, de 2 mld. euro, ajunge la maturitate în 2020, iar pentru 2024 rămâne de acoperit un împrumut de 1,25 mld. euro.  Sumele îm­prumutate în dolari de pe pieţele externe ajung la scadenţă începând cu anul 2022, po­trivit unor statistici publicate într-un raport al băncii RBS.

România este în continuare depen­dentă de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar. Plata datoriei externe sau interne fără rosto­go­lirea acesteia se poate realiza numai dacă se creează excedente sau se reduc rezervele valutare. Datoria publică externă s-a triplat în ultimii cinci ani, de la 10,5 mld. euro în decembrie 2008. La sfârşitul lui 2008, când a început să se resimtă criza în România, datoria externă publică reprezenta mai puţin de 15% din datoria totală, iar acum ponderea este mai mult decât dublă.

Trezoreria îşi propune să crească în următorii doi ani ponderea finanţării de pe piaţa internă la 70%, după cum a declarat recent Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu managementul datoriei publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO