ZF 24

UE a plătit României 1,2 mld. euro în 2014, un sfert din cât i-a dat în ultimii şase ani

UE a plătit României 1,2 mld. euro în 2014, un sfert...

Autor: Gabriel Razi

24.02.2014, 20:07 808

Comisia Europeană a rambursat în primele două luni ale anului României facturi aferente proiectelor de investiţii pe fonduri europene în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, adică un sfert din totalul sumelor atrase în ultimii şase ani.

Banii intraţi în economie vin în urma cererilor de rambursare depuse anul trecut şi sunt aferenţi unor proiecte scrise şi depuse în timpul guvernului Emil Boc.
În urma acestui pachet financiar primit de la Comisia Europeană, gradul de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la aproximativ 34% (6,2 mld. euro), faţă de 26% cât era la finele anului trecut.

Guvernul mai are la dispoziţie încă un an şi zece luni pentru a finaliza proiectele de investiţii începute şi pentru a „înghiţi“ restul de până la 19,2 miliarde de euro, cât înseamnă alocarea totală de fonduri structurale în exerciţiul financiar 2007-2013.

Anul trecut a fost cel mai bun an pentru absorbţia de fonduri europene deoarece s-au făcut decontări pentru proiecte cu valori mari, ceea ce a condus la o absorbţie totală de până la 5 miliarde de euro, din care bani nou intraţi în 2013 au fost 2,8 miliarde de euro.

Ministrul Eugen Teodorovici şi-a asumat pentru acest an o absorbţie de 2,8 miliarde de euro, similară cu cea din 2013, după ce în anii anteriori atât el cât şi predecesorii săi şi-au ratat ţintele. Pe de altă parte, analiştii susţin că anul acesta ar trebui să intre măcar 5 miliarde de euro în economie din fondurile structurare alocate în 2007-2013.

Dintre toate cele şapte programe prin care România aduce în economie bani de la Bruxelles, cel mai bine stă Programul Operaţional Regional cu o absorbţie totală de 1,6 miliarde de euro, iar podiumul este completat de programele de infrastructură  - PO Transport (1,3 miliarde de euro) şi PO Mediu (1,1 miliarde de euro).

Chiar dacă în 2013 de la UE au fost luaţi mai mulţi bani decât în toţi anii de la integrare încoace, bugetul de stat nu a obţinut sumele bugetate. Bugetul consolidat îşi bugetase 11,2 miliarde de lei (2,5 mld. euro) de la UE şi nu a luat decât 80% din aceşti bani, adică 8,9 mld. lei (2 mld. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24