ZF Transilvania

Alte 5 tramvaie cu internet Wi-Fi, de 1,5 mil. euro, vor circula în Cluj Napoca

Alte 5 tramvaie cu internet Wi-Fi, de 1,5 mil. euro, vor circula în Cluj Napoca

Autor: Laurentiu Cotu

31.05.2012, 11:12 1709

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că până la finalul anului în Cluj vor mai ajunge încă 5 tramvaie construite de fabrica poloneză PESA, în condiţiile în care, primul astfel de model va intra în circulaţie încă de săptămâna viitoare.

Primul tramvai polonez, din setul de 12 garnituri comandate de municipalitate, a fost montat deja pe şine, urmând să treacă printr-o serie de teste, iar de marţi va fi pus în circulaţie. Următorul tramvai polonez va ajunge la Cluj luna viitoare.

Primăria spune că pentru a înlocui total garniturile de pe tronsonul Mănăştur-Gară din Cluj-Napoca sunt necesare 12 garnituri de tramvai noi. Dacă până la finalul anului vor fi aduse la Cluj 6 tramvaie construite de polonezii de la PESA, anul viitor urmează să mai ajungă în oraş încă 6 astfel de modele.

Noul tramvai are 44 de locuri pe scaune şi 298 de locuri în picioare, iar consumul este de 0,47 wh/t*km, mai puţin cu 50% decât garniturile vechi. Mai mult, acest tramvai dispune de dotări Wi-Fi care permit utilizarea conexiunii de internet pentru călători. Sistemul permite şi realizarea legăturile de comunicare dintre vatman şi centrul de comandă. Tramvaiul poate fi comandat şi din spate prin panoul de comandă amplasat în capătul garniturii, fără ca vatmanul să se mute din faţă în spate.

Municipalitatea Cluj-Napoca a semnat în luna martie un contract cu compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz pentru achiziţia a 12 garnituri de tramvai, investiţie în valoare totală de 76,8 mil. lei (apoximativ 18 mil. euro). Polonezii au câştigat licitaţia organizată la finele anului trecut de primăria Cluj-Napoca, pentru preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,5 mil. euro) per bucată.

Noile tramvaie oferite clujenilor de compania poloneză Pojazdy Szynowe au un termenul de garanţie de 6 ani. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO