ZF Transilvania

Finantele Vaticanului

Finantele Vaticanului
04.04.2005, 20:03 209

De-a lungul timpului, mai multi jurnalisti au incercat sa afle care este averea Bisericii Catolice.
Se crede ca este fabuloasa, puternica si eterna. Averea Bisericii conduse pana alaltaieri de Papa Ioan Paul al II-lea este, insa, fragila si cvasinecunoscuta. Un ziarist a avansat chiar o cifra: peste 100 de miliarde de dolari (77 de miliarde de euro). Veniturile anuale din fructificarea activelor sunt mult mai mici, intre 10 si 15 miliarde de dolari. Din acesti bani, Biserica Catolica trebuie sa acopere cheltuielile legate de biserici sau de scolile pe care le patroneaza.
Un jurnalist de la publicatia franceza l''Expansion intreba cu ceva vreme in urma un apropiat al Vaticanului despre banii Bisericii, iar raspunsul a fost invariabil: "In orice caz, aceste afaceri sunt destul de complexe... Situatia financiara a Vaticanului? Nimeni nu o cunoaste cu adevarat...Nici macar Papa".
In majoritatea interviurilor acordate presei, oficialii Bisericii Catolice, ca si cei ai altor biserici, au fost foarte retinuti cu privire la sumele vehiculate de aceste institutii si de puterea pe care o detin.
Cifrele sunt foarte ambigue, dar diverse studii de-a lungul timpului lanseaza diferite ipoteze. Cunoscuta revista Business Week estima in anul 2000 ca numai cele 20.000 de parohii ale Bisericii Catolice Americane au avut venituri anuale de 7,5 miliarde de dolari, (5,7 miliarde de euro), dintre care 6,5 miliarde au fost folosite doar pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere. In Australia, proprietatile Bisericii Catolice inseamna 77 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de revista BRW in 2004, in timp ce veniturile brute pe 2004 ale Bisericii s-au ridicat la 15 miliarde de dolari. Conform Irish Property Magazin, activele imobiliare detinute de Biserica Catolica in Irlanda se ridicau in 1998 la 5 miliarde de dolari. Vaticanul, are, in sine, conform publicatiei franceze l''Expansion, venituri anuale de peste 50 de milioane de euro. Resursele bugetare sunt semnificative si cel putin sase dintre ele sunt de o importanta majora.

Multi ani pe minus
Prima dintre ele, cat se poate de turistica, este administratia basilicii Sfantu Petru, construita in secolul al XVI-lea din vanzarea de indulgente. A doua sursa e bugetul statului Vatican. Cu toate acestea, Vaticanul s-a dovedit incapabil sa restaureze Capela Sixtina din acest buget, lasand in seama japonezilor costurile acestei operatiuni.
A treia sursa de venituri este Curia, care inseamna, practic, toti angajatii clerici, de la episcopi pana la cardinali. 3.000 la numar, angajatii acestei structuri sunt mai bine platiti decat functionarii, avand salarii chiar si de 2.300 de euro. Dar nimeni nu plateste impozit. De aceea, Curia are o situatie deficitara. Veniturile vin tot din donatii, iar in 2002 cifrele atingeau 43,7 milioane de euro.
Congregatia pentru evanghelizarea popoarelor, un super-minister al misiunilor, se ocupa de distribuirea banilor colectati catre bisericile tarilor sarace. Cheltuielile sale de functionare sunt acoperite de patrimoniul sau imobiliar, care cuprinde numeroase domenii din jurul Romei. In anii ''90, congregatia aduna si cate 100 de milioane de euro, bani veniti din America care luau drumul Africii.
In fine, caritatea Papei, adica cea mai misterioasa dintre toate sursele. Papa primeste prin testament bunuri si daruri personale. Sumele exacte nu se cunosc, iar Papa le foloseste dupa bunul plac. Uneori, ele au salvat gaurile din bugetul deficitar al Radio Vatican, scrie l''Expansion.
Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost prea preocupat de finante. Dar nu prea a avut de ales. Pentru a-si indeplini misiunea spirituala, Biserica are nevoie de bani. In 1986 deficitul bugetar al Vaticanului era de 47 de milioane de euro. In 1990, Papa a insarcinat cu problemele economice un cardinal american de origine poloneza, Casimir Szoka, care a avut o influenta considerabila, data fiind originea poloneza a Papei insusi. "Sfantul Scaun a inregistrat un deficit intre 1970 si 1992", a declarat intr-un interviu acordat Business Week la 15 aprilie 2002 Casimir Szoka, ministrul de finante al Vaticanului. Szoka a reusit in 1994 sa anunte echilibrarea bugetului. Ceea ce nu a durat prea mult. In 2000, conturile Vaticanului erau din nou pe rosu, mai ales din cauza crizei bursiere.

Americanii sunt cei mai darnici
1 miliard de euro din averea Vaticanului inseamna doar patrimoniul financiar si imobiliar. Din cei 26 de ani de pontificat ai lui Ioan Paul al II-lea, doar 5 ani au cunoscut o situatie bugetara excedentara. In 2002, deficitul a fost de 13,6 milioane de euro
In fiecare an, bisericile nationale isi aduc obolul Vaticanului, in functie de bunastarea fiecareia. Pentru anul 2002, toate aceste daruri au insemnat 50 mil. euro, scrie l''Expansion. Cu 48% dintre varsaminte, Biserica Americana era de departe cel mai performant contributor. Pe locul doi se situeaza Biserica Italiana, cu 13,2% din aporturi, in timp ce Biserica Franceza este pe ultimul loc, dovada a faptului ca sistemul de finantare se bazeaza aici doar pe donatii voluntare.
In jurul anilor ''60, guvernului italian i-a venit ideea sa supuna Vaticanul unui regim normal al plasamentelor financiare. Papa Paul VI, furios si nelinistit, a hotarat imediat sa-si "dezitalienizeze" patrimoniul. Astfel, Vaticanul a dat lovitura, reusind sa vanda niste participatii majoritare si sa le replaseze in Europa si mai ales in SUA, cand a cumparat actiuni la companii precum General Motors, Shell sau General Electric.

Moartea bancherului Vaticanului
Cel mai mare scandal politico-financiar al Italiei a izbucnit la descoperirea, in anii ''80, a cadavrului bancherului Roberto Calvi, spanzurat de un pod din Londra. Vaticanul a fost si el implicat, la un loc cu nume din Mafie si din P2, o o loja masonica secreta. Cel mai de top bancher italian, supranumit "bancherul Domnului", Calvi era presedintele Bancii Ambrosiano, care intretinea legaturi stranse cu Vaticanul. In iunie 1982, la un an dupa ce fusese acuzat de delapidare masiva a bancii (au disparut aproape 300 mil. $), Calvi a disparut din Italia si a fost gasit spanzurat de podul Blackfriars, deasupra Tamisei. Banca a falimentat, cu datorii de 1,3 mld. $ (1 mld. euro). Desi la inceput speculatiile indicau ipoteza sinuciderii, probele au demonstrat ca Roberto Calvi a fost asasinat.
Cauzele au ramas si azi neelucidate: politia spune ca banca era folosita pentru spalare de bani si Mafia l-a pedepsit pentru ineficienta in administrarea banilor; fiul sau, tot bancher de meserie, considera ca tatal lui a fost ucis pentru ca in timpul proceselor in care era acuzat de frauda a dezvaluit despre afacerile off-shore ale companiilor controlate de Vatican. Conform BBC, subiectul a fost transpus chiar intr-un film cu titlul "Bancherul Domnului", regizat de Giuseppe Ferrara.
Destul de controversata, pelicula plaseaza Vaticanul in centrul unei conspiratii, impreuna cu mafioti traficanti de droguri, bancheri corupti si politicieni, dealeri de arme si masoni. Filmul sugera chiar ca Papa Ioan Paul al II-lea a folosit banii Mafiei pentru a inlaturarea comunismului in tara sa natala, Polonia, dar si in alte tari din centrul si estul Europei, scrie BBC intr-un articol din noiembrie 1998. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO