ZF Transilvania

Petrom, principala castigatoare la Bursa

21.04.2004, 00:00 20


Petrom a inregistrat ieri cea mai mare crestere de la Bursa, 7,1% in prima zi de tranzactionare de dupa anuntarea companiilor care au depus oferte in cadrul procesului de privatizare.


Companiile ramase in cursa pentru pachetul majoritar de actiuni de la Petrom sun OMV, Mol si Occidental. Cotatia de inchidere de ieri a Petrom, de 2.250 lei/actiune a fost cea mai mare de la listarea actiunilor companei pe Bursa, in 2001. Operatiunile de ieri cu actiuni Petrom au insumat 8,3 miliarde lei.


Petrom a fost suspendata de la tranzactionare mai multe zile din cauza nepublicarii rezultatelor financiare preliminate pe anul trecut confom calendarului financiar. Compania a anuntat ca rezultatele vor fi publicate joi.


Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat ieri prima corectie negativa de dupa listarea la Bursa de Valori, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 670 lei/actiune, in scadere cu 2,9% fata de cotatia precedenta. Actiunile Petromidia au deschis sedinta la 660 lei/actiune, cotatia urcand in primele secunde de tranzactionare pana la 680 lei/actiune. Pe parcursul zilei, pretul a urcat pana la o valoare maxima de 690 lei/actiune, majoritatea tranzactiilor realizandu-se la preturi cuprinse intre 680 lei si 690 lei/actiune. Cu cateva secunde inainte de incheierea sedintei, cotatia a coborat la 670 lei/actiune, acesta fiind ultimul pret inregistrat ieri. Valoarea tranzactiilor a fost de 149,7 miliarde lei. In prima parte a zilei s-a transferat un pachet masiv de 150 milioane actiuni la pretul de 670 lei/actiune, pachetul respectiv reprezentand peste 1% dinm capitalul companiei. Volumul total de actiuni a transferate ieri depasit 223 milioane actiuni. Brokerii considera ca scaderea cotatiei Rompetrol Rafinare in contextul continuarii verificarilor Parchetului National Anticoruptie (PNA) asupra modului in care a fost privatizata rafinaria Petromidia este o situatie conjuncturala. "Este posibil ca aceasta informatie sa fi influentat doar pretul de deschidere, dar nu cred ca evolutia Rompetrol Rafinare (de ieri - n.red) a fost determinata de ancheta PNA. Scaderea a venit chiar la inchidere, cu cateva secunde inainte, cotatia fiind de 690 lei/actiune, aceeasi valoare inregistrata in sedinta precedenta," a comentat Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.


Cele cinci SIF-uri au inchaiat sedinta de ieri cu o crestere medie de 1,9% dupa ce au evoluat cea mai mare parte a zilei la preturi mai mici fata de cele de luni. Principala castigatoare a fost ieri SIF Transilvania, care a urcat cu 3,7% pana la 2.250 lei/actiune. SIF Oltenia a fost singura care a ramas la cotatia din ziua precedenta, 3.600 lei/actiune.



Vega a ramas cu 10% din Petromidia


Rompetrol SA Bucuresti (Vega) a vandut in ultimele doua saptamani pachete de actiuni reprezentand 8,5% din din capitalul social al Rompetrol Rafinare (Petromidia) participatia detinuta scazand pana la 10,2%. Actiunile Petromidia au inregistrat in ultimele doua saptamani o lichiditate extrem de ridicata, cu tranzactii in valoare de peste 1.000 miliarde de lei, si preturi cuprinse intre 116 si 730 lei/actiune.


Piata Rasdaq


Actiunile Rompetrol SA (Vega) au pierdut ieri la Bursa Electronica RASDAQ inca 1,8% din pretul mediu, in conditiile in care operatiunile de ieri au insumat 432 milioane lei.


Cotatia Vega a oscilat intre 770 lei si 790 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 780 lei/actiune.


Actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au mentinut la pretul ridicat atins cu o zi inanite, atingand chiar un nou maxim de 37.500 lei/actiune. Cresterea cotatiei fata de ziua anterioara a fost de 1,7%. Valoarea actiunilor transferate a fost de 370 milioane de lei.


Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta. Comparativ cu sedintele precedente, cotatia Argus a inregistrat ieri o apreciere la nivelul pretului mediu, care a castigat 0,84%. Cursul mediu a fost de 20.696 lei/actiune, ultima tranzatie derulandu-se la pretul de 20.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,5 miliarde lei.


Actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj - Napoca au fost printre cele mai active titluri ieri, valoarea transferurilor fiind de 1,1 miliarde lei. Actiunile Napolact au fost tranzactioante la preturi cuprins intre 53.000 lei si 55.000 lei/actiune, la valoarea maxima realizandu-se si ultima tranzactie a zilei. Cotatia medie de 54.960 lei/actiune reprezinta o apreciere de 0,46% comparativ cu valoarea precedenta. Ieri a avut loc prima convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, pe ordinea de zi gasindu-se si aprobarea situatiilor financiare aferente anului trecut, impreuna cu repartizarea profitului. In 2002, compania a obtinut un profit net de 118,6 miliarde lei. Napolact a incheiat prima jumatate a anului trecut cu un profit net de 100,4 miliarde lei, in crestere cu 46,3% fata de perioada similara a anului precedent.


Ieri a fost raportata si incheierea unei oferte publice de cumparare, prin intermediul careia un pachet de 22.618 actiuni ale societatii Iprochim Bucuresti au fost cumparate de o persoana fizica, Dan Cojocaru. Pretul oferit a fost de 50.000 lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune. Pachetul de actiuni transferat reprezinta 6,9% din capitalul social al Iprochim, valoarea tranzactiei depasind 1,1 miliarde lei. Actionarul majoritar al companiei este APAPS cu o participatie de 72,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO