ZF Transilvania

Piata Rasdaq

03.05.2004, 00:00 12

Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au fost si vineri cele mai active titluri, pachetele totale de actiuni transferate reprezentand 1,9% din capitalul social al companiei.
Schimburile de pachete importante au debutat dupa schimbarea controlului asupra actionarului majoritar al Sanex. Luna trecuta, compania austriaca Lasselsberger a devenit indirect actionarul majoritar al Sanex, prin achizitionarea vehiculului de investitii Goodison Holdings, care controleaza 67,4% din numarul total de actiuni ale Sanex. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Muntenia cu o participatie de 8,4%. Unii dintre investitori spun ca este posibil ca austriecii sa aiba intenta de a delista actiunile sanex, in timp ce altii mizeaza pe cresterea pe termen lung a valorii actiunilor pe piata. Actiunile Sanex au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 3.500 lei si 3.700 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 3.600 lei/actiune. Cotatia medie a fost de 3.697 lei/actiune, in scadere cu 0,06% fata de valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 13,2 miliarde lei.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de motoare elctrice Ana - Imep Pitesti. Actiunile Imep au facut obiectul a zece tranzactii, toate derulate la un pret constant de 3.400 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a pierdut 0,99%. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,2 miliarde lei. In urma tranzactiilor importante de saptamana trecuta, actionarul majoritar al Ana - Imep reprezentat de compania Ana Group si-a majorat participatia detinuta in cadrul Imep, in prezent controland 74,5% din numarul total de actiuni ale companiei. Initial, Ana Group era raportata cu o detinere de 73,4%. Ana Group este controlata de omul de afaceri George Copos.
Actiunile companiei Romeptrol SA (Vega) au inregistrat o pierdere medie de 7,7%, pretul minim consemnat de sedinta de vineri apropiind-se de cea mai scazuta valoare la care titlurile Vega au fost tranzactionate de la inceputul anului. Cotatia minima a fost de 610 lei/actiune, doar cu 10 lei mai ridicata decat valoarea minima inregistarta n acest an. Cursul mediu a fost de 634 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la 630 lei/actiune. Operatiunile au insumat 511 milioane lei. Scaderea actiunilor Vega inceput dupa ce compania a vandut la Bursa de Valori un pachet de 8% din actiunile Rompetrol Rafinare.
Vineri a fost raportata si incheierea a doua oferte publice , valoarea acestora fiind de 26,3 miliarde lei. Actiunile comerciantului Civita Com Medias au facut obiectul unei oferte publice de preluare, un pachet reprezentand 67,9% din capitalul social al companiei fiind achizitionat de societatea RMB Invest Medias. Pretul oferit a fost de 250.000 lei/actiune, de zece ori mai mare decat valoarea nominala. Valoarea actiunilor transferate in cadrul ofertei publice a fost de 21,3 miliarde lei.
Obligatiunile municipale si cele corporative vor putea fi tranzactionate si la Bursa Electronica RASDAQ incepand cu aceasta luna. Companiile emitente de obligatiuni care nu indeplinesc criteriile pentru a-si cota obligatiunile la Bursa vor putea solicita ca acesta sa fie tranzactionate pe RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels