ZF Transilvania

Profitul Linde Gaz România a crescut cu 44% în 2021, ajungând la 236,6 mil. lei

Profitul Linde Gaz România a crescut cu 44% în 2021,...

Autor: Laurentiu Cotu

14.07.2022, 15:29 181

Linde Gaz România, filiala locală a grupului industrial germano-american Linde Plc., cel mai mare furnizor de gaze industriale la nivel global, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 767,4 mil. lei (156 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 236,6 mil. lei (48 mil. euro), cu 44,4% mai mare faţă de anul precedent, când Linde Gaz România a realizat un câştig net de 163,8 mil. lei (33,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a ajuns în 2021 la un număr mediu de 373 de angajaţi. La nivel global, Linde este un business de 26 de miliarde de euro în 2021, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Gama de produse a Linde în România cuprinde gaze industriale, alimentare, teh­nice, speciale şi medicinale, printre care oxigen, azot, argon, dioxid de carbon, hidro­gen, acetilenă, heliu, gaze de protectţie la sudare, gaze de înaltă puritate, amestecuri de gaze şi refrigerenţi. Gazele sunt disponibile în diverse forme de livrare, în funcţie de volumele necesare clientului, de la gaze îmbuteliate, lichefiate, până la sisteme de producţie on-site.

Gazele industriale sunt obţinute prin procesul de separare a aerului din care resultă oxigenul, azotul, dar şi alte gaze. Spre exemplu, oxigenul se utilizează în medicină, sudură sau tăierea metalelor, în timp ce azotul are multiple utiliz­ări printre care şi păstrarea prospeţimii mân­căr­urilor împachetate.

La nivelul anului trecut, pe plan local, compania deţine unităţi de separare a aerului în Galaţi, Râmnicu Vâlcea şi Oţelu Roşu, fabrici de acetilenă la Timişoara şi Galaţi, instalaţii de producere a hidrogenului la Râmnicu Vâlcea, Brazi, Buzău şi Târgovişte. La acestea se adaugă staţii de îmbuteliere gaze din aer şi dioxid de carbon la Timişoara, Cluj şi Bucureşti şi peste 70 de parteneri de distribuţie. Clienţii companiei provin din in­­dus­tria alimentară, metalurgie, chimie, ener­gie, industria sticlei, auto, procesare şi con­strucţii metalice, cercetare, medicină şi altele.

În luna aprilie 2017, grupul Linde a preluat operaţiunile din România ale unui alt investitor german, Buse Group, cu operaţiuni similare pe pieţele din Europa de Vest şi din regiunea Balcanilor. Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost făcută publică, a inclus doar două companii din România controlate de Buse Group, respectiv firmele ITO Industries International România şi Rodmir Expert.

Linde plc este o companie chimică multinaţională cu sediul în Irlanda, formată din fuziunea Linde AG din Germania (fondată în 1879) şi Praxair (înfiinţată în 1907) din Statele Unite. Este cea mai mare companie de gaze industriale din lume, dupa cota de piaţă şi venituri.  Printre cei mai mari jucători din fabricarea substanţelor şi a produselor chimice sunt companii precum Azomureş, Chimcomplex, Linde Gaz România, Greenfiber Internaţional, Redoxim, Dalli Production România, Bunge Biocombustibil, Kober, Ciech Soda România şi Egger Technologia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO