ZF Transilvania

Proiect european de 20 mil. euro pentru înlocuirea reţelelor de termoficare din municipiul Oradea

Proiect european de 20 mil. euro pentru înlocuirea...

Autor: Laurentiu Cotu

19.09.2022, 16:44 227

Primăria Oradea implementează un proiect european de 108 mil. lei (aproximativ 20 mil. euro)  pentru înlocuirea reţelelor de termoficare din municipiul Oradea. 98% din finanţarea proiectului se face din bani europeni, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului viitor. Lucrările au loc în cadrul proiectului ’’Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - etapa III", LOT I Reţele şi mini-puncte termice’’.

Proiectul propune înlocuirea unor tronsoane din reţele termice primare şi secundare, precum şi puncte termice aferente sistemului centralizat de alimentare cu căldură din Oradea. Vor fi reabilitaţi 46,2 km de conducte din reţeaua termică primară şi 2,6 km conducte din reţelele de termoficare primară ce înlocuiesc reţeaua secundară, 39 de mini-puncte termice şi reţele de termoficare secundare în lungime de 1,10 km de traseu, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea.

’’Acest proiect este o preocupare a municipalităţii orădene pentru a se putea asigura pierderi cât mai mici şi un cost rezonabil pentru energia termică livrată populaţiei. Lucrările vor fi finalizate până la finalul anului 2023, în acest moment stadiul lor de finalizare fiind de 35%. (...) În ultimii  10-12 ani, în sistemul de termoficare din Oradea au fost pompate aproximativ 200 de milioane de euro pentru modernizarea şi reabilitarea conductelor de termoficare’’, a spus Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

Acest proiect este o complementare a celor două etape anterioare care s-au încheiat, iar sursa de finanţare o reprezintă Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 7. Oradea este al doilea oraş după Bucureşti ca număr de abonaţi la sistemul centralizat, având peste 77.000 de abonaţi.

 
 

             

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24