Ziarul de Duminică

ARHITECTURA/ Bucurestii, cladiri de cult

ARHITECTURA/ Bucurestii, cladiri de cult
21.10.2009, 14:36 75
In ultimii ani au aparut mai multe carti despre lacasurile decult din Bucuresti, intre ele remarcandu-se "Atlasul-Ghid. Istorialacasurilor de cult din Bucuresti", in trei volume, semnat de LuciaStoica, Neculai Ionescu-Ghinea, Dan D. Ionescu, Cecilia Luminea,Petre Iliescu si Minerva Georgescu (aparut in 1999) si"Enciclopedia lacasurilor de cult din Bucuresti", coordonata deLucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghica (aparuta in 2005). Ambelesunt volume masive, doldora de imagini si informatii, esteadevarat, dar dificil de consultat, mai ales de catre eventualulturist grabit, aflat in cautarea unui anume monument.
Arhitectul Petre Derer si graficianul Adrian-Florin Balteanuau suplinit aceasta hiba tiparind in regie proprie, la ArtaGrafica, doua harti foarte usor de consultat: "Bucuresti. Cladiride cult. Zona centrala" si "Bucuresti. Cladiri de cult. Periferiisi imprejurimi". Pe una dintre fetele fiecarei harti se aflapaienjenisul de strazi, pe care sunt insemnate lacasurile de cult.Pe cealalta fata a hartii sunt tiparite informatiile succinte:denumire, adresa, datare, arhitectii, grupa valorica amonumentului. Lacasurile de cult sunt grupate astfel: 1456-1714;1714-1821; 1821-1877; 1877-1918; 1918-1948; 1948-1989; 1989-2007.Cladirile, prin urmare, sunt ordonate crescator dupa primul an dedatare prezentat. In cazul restaurarilor, in dreptul arhitectuluice a intervenit asupra constructiei este trecut "rest." Suntmentionati si anii in care se va fi intervenit asupra unorcomponente ale cladirilor.

Doua harti foarte utile, care ar trebui sa se gaseasca la toatebisericile orasului si la toate muzeele. Deocamdata pot fiachizitionate doar de la Uniunea Arhitectilor. Sa nu gaseascaCentrul de turism religios al BOR (de la Cretulescu) o cale de araspandi aceste harti binevenite?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO