Ziarul de Duminică

ARTELE VIZUALE DUPA 1990/ Cristian Raduta, Gelsominul

ARTELE VIZUALE DUPA 1990/ Cristian Raduta, Gelsominul
03.02.2010, 14:29 104
Tinând parca in mâna un smoc dincoada motanului din Cheshire, Cristian Raduta (n. 1982) a trecutdincolo, in oglinda harului, inainte de 20 de ani. Dupa primulsezon studentesc, ploiesteanul cânepiu si timid pâna la timorare, aramas sa lucreze neobosit in curtea sectiei de sculptura. Agoniseadrept material pentru compozitii, printre altele, frunze de dud,cuiburi de pasari si toate oscioarele de peste ieftin pe care le-amâncat peste vara. Asa au aparut in expozitia sa timpurie, din2002, inaltele cufere-insectar cu fundal de fagure, peste careRaduta a migalit (din ace de macrou) specimene imaginare delibelule, crabi ori fluturi. Au urmat de atunci seriilepasarelelor, soriceilor, câinilor rusinosi, fulgului. Ce-i cade submâna, ca o miere, Cristian modeleaza cu tinta intuitiva spre diafansi miezos. Ca proba de breasla, a imblânzit Raduta tancul durerian,Rinocerul. De o robacitate fara pereche in mediul atelierului,tânarul a primit recunoasterea de excelenta a scolii si bursaPârvan, timp de doi ani, la Roma (2006). Atunci a dezvoltat ciclulfermecator al târlei de rinoceri ciclamen.

E o dulce ironie, ca o baie delapte de pasare peste formele nascocite de Raduta. Nimic agresivsau straniu - din cele ce se poarta obsesiv -, ci jovialitateinventiva si atasament sugubat fata de bazarul naturii. Mai recent,stilizarile bizantine ale palmei gigantizate sau hainele agobate netrimit spre inventarul cultural. Oricum, in statuara lui Raduta isiface loc fragilul, moalele, imponderabilul penei sau detaliulhipertrofiat, precum spinul. Colectia de labute stilizate de lacateii de plus sau seria de rinoceruti se compun spatial modular cusincope umoristice. Excelent antrenor de imaginar al unei noi epociin sculptura noastra, Raduta nu a mai gasit locul liber laUniversitatea de Arte, dupa intoarcerea de la bursa. Este, inschimb, invitat sa lucreze vara la conacul Druga de la Cetate, peDunare, si sa expuna apoi la Munchen. In loc de autoportet cudeghizament, ce poate fi mai potrivit pentru actualul Cristiandecât lucrarea lunga de 2,5 m, "Revelatie": posteriorul cu coditain vânt al unui câine, ce se ascunde pe dinainte sub pled,dizolvând partea latratoare si muscatoare in fine pliuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO