Ziarul de Duminică

Când Bizanţul eram noi/ de Ziarul de duminică

Când Bizanţul eram noi/ de Ziarul de duminică

Când Bizanţul eram noi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.12.2011, 00:00 107

Flacăra, un veac de strălucire

Trustul de presă Publicaţiile Flacăra şi Fundaţia "Premiile Flacăra" organizează Gala Premiilor Flacăra, ediţia 2011 - by Loteria Română, cele mai vechi şi mai cunoscute distincţii din presa românească, oferite pentru realizări semnificative în urmatoarele domenii: literatură, teatru şi film, muzică, arte plastice, ştiinţă, jurnalism, sport şi management. Cu aceeaşi ocazie se decernează Marele Premiu Flacăra, unei personalităţi-reper pentru poporul român. Ediţia din acest an a Galei Premiilor Flacăra stă sub semnul aniversării a 100 de ani de la primul număr al revistei Flacăra, fondată în 1911 de politicianul, scriitorul şi gazetarul Constantin Banu.

De-a lungul timpului, revista Flacăra a premiat peste 400 de personalităţi, oameni care reprezintă adevarata enciclopedie a valorilor României contemporane. Oameni esenţiali, oameni puternici. Oameni care au modelat istoria şi cultura unei naţiuni.

Laureaţii Galei Premiilor Flacăra, ediţia 2011 - by Loteria Româna sunt: Literatură - Stelian Ţurlea; Teatru şi Film - Maria Dinulescu; Muzică - Tiberiu Soare; Arte Plastice - Florin Ciubotaru; Jurnalism - Carmen Avram; Sport - Echipa naţională feminină de spadă; Ştiinţă - Dinu C. Giurescu; Management - Mark Farrugia Neville; Marele Premiu - Mircea Diaconu.

În cadrul Galei, Pernod Ricard Romania va primi trofeul calităţii "Fierul de Cristal".

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc luni, 5 decembrie, în Sala Mare a Operei Naţionale din Bucureşti (foto 1), începând cu ora 19.

Caramitru - Mălăele, un Crăciun şi două stele

Crăciunul aduce o întâlnire neconvenţională cu doi actori de excepţie, Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele (foto 2-3), care urcă pentru prima dată împreună pe scenă pentru un spectacol de improvizaţie, plin de sensibilitate, profunzime şi umor. "Pentru că starea de graţie a actorului este improvizaţia, ne dorim un spectacol viu, interactiv şi atipic", spune Horaţiu Mălăele. Spectacolul "Caramitru-Mălăele, un Crăciun şi două stele", va avea loc marţi, 20 decembrie, de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Actori celebri şi regizori afirmaţi, partenerii de dialog au în comun, dincolo de pasiunea pentru teatru, mult farmec, forţă şi o naturaleţe ce le-a adus întotdeauna admiratori şi ropote de aplauze. Pot face din orice întâlnire una memorabilă, iar o discuţie liberă poate fi oricând o lecţie de teatru şi o lecţie de viaţă. Au o afinitate comună către versuri, sunt amândoi mari cercetători într-ale poeziei, un teritoriu sensibil în care se ascund multe virtuţi scenice, teatrale, pe lângă multe dintre virtuţile sufletului. Spectacolul reprezintă o mult aşteptată premieră: este vorba de prima întâlnire pe scenă a celor doi în zeci de ani de excepţională carieră. Desigur, cu o notabilă excepţie: comedia "Dineu cu proşti", unul dintre succesele răsunătoare ale naţionalului bucureştean, un spectacol regizat de Ion Caramitru în care Horaţiu Mălăele desăvârşeşte, cu naturaleţe şi profunzime, un rol primit cu superlative de critică, Francois. În liniştea din prejma Crăciunului, eleganţa unei conversaţii între doi prieteni ar putea însemna o porţie considerabilă de râs sănătos sau ar putea aprinde o candelă cu miros de brad, care să lumineze în suflet până departe.

Ion Caramitru: "Horaţiu Mălăele este cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. O personalitate complexă ca actor, ca regizor de teatru şi ca regizor de film mai nou".

Horaţiu Mălăele: "Marele artist Caramitru este alcătuit dintr-un material maleabil şi ductil, ce poate lua forma oricărui act artistic de interes public".

PINA - documentarul anului în România, favorit la Oscaruri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO