Ziarul de Duminică

COLECTII/ Fiction Connection – horror, prietenie si romantism

COLECTII/ Fiction Connection – horror, prietenie si romantism
25.03.2010, 13:46 49
Cam de multa vreme nu ne-am mai ocupat in aceasta rubrica deaparitiile colectiei Fiction Connetion coordonata la Editura Treide Magdalena Marculescu, unul dintre editorii de azi cu multatenacitate, pricepere, dar si bun gust. Aproape nu este luna sa nuapara cel putin un titlu, pe majoritatea le-am prezentat la rubricanumita Cartea de literatura. In cea mai mare parte, cartile aparutein "Fiction Connection" apartin unor autori demni de a fi cititi,indiferent ca sunt consacrati sau mai putin cunoscuti, iar cele maimulte au fost traduse in multe alte limbi, au primit premii sauchiar au fost ecranizate - indicii certe ca li s-a recunoscutvaloarea. Este si cazul celor trei titluri pe care vi le prezentamin numarul din aceasta saptamana al "Ziarului de Duminica".
Stephen King - "Anotimpuri diferite".Traducere din engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus. Este unmasiv volum, 750 de pagini, care curpinde patru povestiri diferite,scrise de celebrul autor de carti horror in epoci diferite:"Inchisoarea ingerilor" (povestea unui bancher de succes condamnatpe nedrept pntru uciderea sotiei si a amantului acesteia), "Un elevcapabil" (un elev inocent descopera ca vecinul sau este un fostcriminal de razboi), "Cadavrul" (trei tineri cauta cadavrul unuiprieten care nu s-a mai intors de la cules mure) si "Metodarespiratiei" (povestea unei tinere insarcinate hotarata sa aduca pelume copilul ilegitim), insotite de o postfata a autorului caremarturiseste ca "fiecare dintre aceste povestiri mai lungi a fostscrsia imediat dupa terminarea cate unui roman". Povestirile s-aubucurat de ecranizari celebre - "Inchisoarea ingerilor", in 1994,cu Tim Robbins si Morgan Freeman; "Un elev capabil", in 1998, cuIan Mekellen si Brad Rehnfo (a rulat si in Romania cu titlul"Influenta nefasta"); "Cadavrul", in 1986 (a rulat in Romania cutitlul "Prietenii").
Tan Twan Eng - "Darul ploii". Traducere dinengleza si note de Madalina Serban. O carte extraordinara,nominalizata pentru Premiul Man Booker Prize, povestea uneicomplicate prietenii ce invinge rigorile timpului si sfideazaatrocitatile razboiului. In 1939, Philip, fiul cel mic alunuia dintre afaceristii englezi care dominau companiile comercialedin Penang, obisnuieste, dupa moartea mamei sale, sa se furiseze peinsula nelocuita din apropierea casei parintesti. Spre disperarealui, aceasta este in scurt timp inchiriata unui diplomat japonez,iar lui i se interzice sa mai mearga acolo. Intalnirea neasteptatacu misteriosul locuitor al insulei devine preludiul unei prieteniicomplicate, care ii va schimba fundamental viata. Comparat cuSomerset Maugham si Graham Greene, Tan Twan Eng ni se dezvaluieaici ca un povestitor de clasa.

Ariel Magnus - "Un chinez pe bicicleta".Traducere din spaniola si note de Carmen Otilia Spinu. Ariel Magnuss-a nascut la Buenos Aires, in 1975. Din 1999 pana in 2005 a traitin Germania. A publicat trei romane si a primit cateva premiiinternationale. Romanul de fata il poarta pe cititor in universulfraudulos al cartierului chinezesc din Buenos Aires. Intregul orasse afla in urmarirea unui piroman despre care se stie c-o sterge dela locul faptei calare pe o bicicleta. Tipul e chinez. Cand esteprins, il ia prizonier pe povestitor. Romanul este o foarte bunacomedie romantica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO