Ziarul de Duminică

Comunismul, în două cărţi cutremurătoare/ de Stelian Ţurlea

Comunismul, în două cărţi cutremurătoare/ de Stelian Ţurlea

Comunismul, în două cărţi cutremurătoare

20.01.2011, 23:29 67

Doina Jela

Cazul Nichita Dumitru

Încercare de reconstituire a unui proces comunist

29 august - 1 septembrie 1952

Editura Curtea Veche

Ediţia a doua, revizuită şi adăugită. Cartea, mărtusiseşteautoarea, nu şi-a propus, la vremea când a fost scrisă, decîtindirect să fie o istorie a Canalului Dunăre - Marea Neagră. DoinaJela a parcurs cele 2.420 de dosare din arhiva civilă a Canaluluipăstrată la Fondul Arhivelor Statului din Constanţa. Prima ediţie avolumului "Cazul Nichita Dumitru" (Humanitas, 1995) a stat multesăptămâni în fruntea topului librarilor la prima sa apariţie şi aprimit Premiul Cartea Anului, acordat de SocietateaRomâno-Americană.

Nicoleta Ionescu-Gură

Dimensiunea represiunii din România în regimulcomunist

Dislocări de persoane şi fixări de domiciliuobligatoriu

Editura Corint

Lucrarea este primul volum dintr-un proiect de cercetare maiamplu. Volumul tratează dislocările de persoane şi fixările dedomiciliu obligatoriu din regimul comunist, fiind prima lucrarecare abordeaza acest subiect de sine stătător si prima cercetarebazata pe documentele din arhiva CC al PCR, cat si ale fostelororgane de securitate. Lucrarea reconstituie, pe baza documentelorinedite de arhiva si a memorialisticii, dislocarile de persoane sifixarile de domiciliu obligatoriu in Romania, din perioada1948-1989, dupa venirea partidului comunist la putere, care au avutloc in baza ideologiei luptei de clasă. Cercetarea arata unde si decine a fost luata decizia unor asemenea masuri administrative, cineau fost executorii, pe cine au afectat masurile, cum au decursoperatiile de dislocare, conditiile de trai in locurile stabilitede autoritati, neregulile si abuzurile autoritatilor ininventarierea si administrarea bunurilor ramase de la familiiledislocate, scopurile unor asemenea masuri.

Cartea este insotita de o anexa documentara continandfotografii si documente in facsimil de la Arhivele Nationale aleRomaniei, Arhiva CNSAS si Arhiva Ministerului Justitiei siLibertatilor Cetatenesti - Directia Instantelor Militare.Compartimentul Arhiva Cernica, relevante pentru subiectultratat.

Nicoleta Ionescu-Gura(n. 1969) a absolvitFacultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Este doctor inistorie al Universitatii din Bucuresti. Studii postuniversitare despecializare in drept international la Facultatea de Drept aUniversitatii din Bucuresti. Este coautor al volumului MembriiCC al PCR (1945-1989). Dictionar (Editura Enciclopedica,Bucuresti, 2004). Este autorul lucrarilor: StalinizareaRomaniei. Republica Populara Romana: 1948-1950. Transformariinstitutionale, Editura ALL, Bucuresti, 2005 (Premiul AcademieiRomane, in anul 2007) si Nomenclatura Comitetului Central alPartidului Muncitoresc Roman, Editura Humanitas, Bucuresti,2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO