Ziarul de Duminică

Crochiu in sala de spectacol

02.12.2005, 15:03 83

Profesoara universitara de arta dramatica, regizor de teatru radiofonic, minunatul om de cultura si de civilitate Elena Negreanu iese pentru prima oara in public pentru "a tacea". S-a lasat asezata si montata pe simeza de o devotata prietena pictorita, Alma Redlinger.

Iar spirala destinului i-a harazit ca, la un sfert de veac de la primele fapte picturale, de Anul Nou - Ros Hasana-, Foaierul Salii Radio sa-i gazduiasca o marturie de sensibilitate plastica care ne incanta pe masura ce ne da de gandit. Caci performanta si placerea de senectute ale Elenei Negreanu ne evoca stratul de autenticitate si libertate de exprimare pe care l-a cucerit modernismul prin negarea formulelor de invatamant si a oricarui dresaj academist. Nuta Negreanu ne face sa ne gandim la dezinvoltura desenului lui Cocteau, la economia rafinata a griurilor lui Pallady, ori la arabescul sau angularitatea crochiului matissian.

Doamna Negreanu ne face cadou aceasta demonstratie de libertate si sinceritate. Nu este vorba de un debut profesional la o varsta senioriala; pentru cei ce o cunosc ca destin cultural, expozitia de la Sala Radio este o mica revelatie a unei distilari alchimice din mai multe arte. Decenii de teatru, de muzica, de poezie, de cuvant rostit radiofonic alimenteaza, in esenta lor armonica, grafica colorata, motivul peisagistic, crochiul in sala de spectacol pe care Elena Negreanu le dedica fiicei dupa plecarea acesteia in California, intreaga expozitie aseazand-o in memoria sotului, muzicianul Radu Negreanu. Gustul artistic al Elenei Negreanu s-a polisat asadar prin frecventarea unui florilegiu al artelor. Astfel, impulsul proaspat, sarja delicioasa din portrete si atentia la viu si expresiv ii sunt suficiente pentru a se exprima plastic. Muzeul Muzicii o va invita in curand sa expuna arpegiile sale grafice, cu multe teme si chipuri din salile de concert

Vorba inteleapta a Almei Redlinger a fost sfaramatorul inhibitiilor : "nu e asa de important sa stii sa faci picioarele din spate de la scaun!" Pentru un incontestabil bun-simt de om mai putin "recent", expozitia Doamnei Elena Negreanu este o blanda vara indiana pentru un frumos destin de om de cultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24