Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICAT/ Funcţionarii parlamentari (IV). Femeile – o rara avis

DOSARE DECLASIFICAT/ Funcţionarii parlamentari (IV). Femeile – o rara avis
14.04.2010, 14:11 28
Viaţa deşofer
Şoferii răspundeaude funcţionarea şi de "curăţenia perfecta" a maşinilor. Nu aveaufoi de parcurs, dar zilnic notau intr-un registru orele de plecareşi de intoarcere. După terminarea curselor indicate de cătrepreşedinte, aceştia erau obligaţi să-şi spele şi să-şi gresezemaşinile. In prezent, şoferii nu-şi mai spală singuri maşinile,având la dispoziţie o spălătorie ecologică, iar foile de parcurs audevenit o obligaţie impusă prin fişa de post…
Cât despre uşieri,locul lor a fost luat de fetele şi băieţii de la SPP, al cărorbun-simţ şi profesionalism nu pot fi puse la indoială.
Jurământulde credinţă
Funcţiile se creaude către preşedinte, cu avizul Biroului Permanent şi cu aprobarea a2/3 dintre parlamentari. Inaintările in funcţie se realizau inacelaşi mod. Existau opt grade ierarhice. Deşi personalului tehnicşi celui de serviciu li se cereau studii medii, la concurs se"da preferinţă celor cu studii mai superioare". Erau admişinumai cetăţenii români, cu vârste cuprinse intre 21 şi 30 de ani,cu stagiul militar satisfăcut şi "cu o constituţie fizicăsănătoasă pentru a fi apţi să indeplinească in bune condiţiuniserviciul". Era necesară o diplomă de licenţă obţinută inRomânia sau in străinătate, in cel de-al doilea caz trebuind să fieechivalată in ţară. Doar pentru Serviciul Contabilitate şi pentruchestori se specifica faptul că diploma de licenţă trebuia să fieobţinută la Academia de Inalte Studii Comerciale. Detaliile privindconcursul se publicau in Monitorul Oficial cu cel puţin 30de zile inainte de examen. Toţi candidaţii erau testaţi la limbaromână, iar cei care doreau să ocupe funcţia de stenografi saudactilografi erau testaţi suplimentar din punct de vedere tehnic.Funcţionarii parlamentari femei erau o rara avis, din cauză că nuindeplineau un criteriu regulamentar: stagiul militar satisfăcut!Femeile puteau fi doar dactilografe, in baza unei diplome debacalaureat şi doar dacă la concurs nu se inscria niciun bărbatpentru postul respectiv. De asemenea, numirile sau inaintările infuncţie se publicau in Monitorul Oficial.
Toţi funcţionariiparlamentari, in momentul in care işi incepeau activitatea incadrul serviciului din care făceau parte, trebuiau să depună inprezenţa preşedintelui (sau a vicepreşedintelui dacă era delegat)un "jurământ de credinţă regelui şi intereselor ţării; că vorobserva in totul Constituţia şi legile ţării, că vor executa cuonoare şi conştiinţă funcţiile ce le sunt incredinţate, că nu vorface nimic a periclita ordinea in stat".

CATALIN PETRUTFUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatiidin Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revisteleAngvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, MagazinIstoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), DosareleHistoria (redactor-sef in perioada 2002-2004), DosareleIstoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarulde Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate inperiodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiunide comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO