Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL /Un toast cu... Vinurile lumii

EVENIMENT EDITORIAL /Un toast cu... Vinurile lumii
07.07.2010, 15:50 71

În sfârşit apare pe piaţa românească de carte un excelent ghidintitulat "Vinurile lumii"*, o traducere după ediţia publicată în2005 - şi reluată apoi an de an - de Dorling Kindersley Limited,care şi-a luat drept consultant şi contributor pentru partearomânească a informaţiilor pe Cătălin Păduraru, critic de vin, unuldintre cei mai buni specialişti pe care îi avem. Ghidul a obţinutnominalizare la Best Wine Book la World Food Media Awards 2005.

Este o carte care ne conduce cu inteligenţă în lumea minunată avinului, oferindu-ne informaţii despre cele mai importante soiurişi podgorii. Primul capitol aşează vinul în context cultural şiistoric, oferind informaţii despre soiurile de struguri, tipurilede vin, metodele de fabricaţie. Urmează 13 capitole cu informaţiidespre principalele ţări viticole din lume - inclusiv fotografii,hărţi şi ilustraţii însoţite de date privind preţurile, date desprecele mai bune recolte şi despre cine le produce, recomandări dinpartea unei echipe intrenaţionale de oenologi.

Din Bordeaux până în vestul Australiei şi din Piemonte, Italiapână în valea Colchagua din Chile, cartea "Vinurile lumii" esterecunoscută ca fiind o sursă esenţială de informaţii despre fiecaredintre cele 35 de mari regiuni viticole ale lumii. Manualul,încărcat de imagini sugestive, abordează subiectul alegerii şidegustării vinurilor într-o manieră foarte atractivă. Fiecăreiregiuni viticole i se dedică câte un întreg capitol care cuprindedescrierea celor mai importante podgorii, hărţi şi o multitudine deinformaţii prezentate detaliat: de la specificul regiunii, tipul desol, principalele soiuri cultivate pana la cele mai reprezentativepodgorii (cu adrese, numere de telefon şi pagini de internet).Imaginea de ansamblu asupra istoriei vinului şi a fabricării salese încheie cu tabele de referinţă folosite în interpretarea corectăa informaţiilor aflate pe eticheta unei sticle de vin, la păstrareaşi servirea vinului sau la potrivirea optimă dintre acesta şidiversele feluri de mâncare. Capitolul despre butoaiele de vin, deexemplu, conţine ilustraţii care detaliază fiecare etapă dinprocesul de fabricaţie a acestora, iar cel referitor la artacreării etichetelor prezintă realizări ale regizorului americanJohn Huston şi ale pictorului elveţian Hans Erni, pentru sticlelede vin Mouton-Rothschild.

României îi este dedicat un capitol care prezintă principalelezone viticole (Banat şi Transilvania, Oltenia-Muntenia, Dobrogea)şi producătorii de top ai României, cu scurtă descriere, date decontact, tipuri de vin produse, posibilitate de degustare la cramăş.a.

*) Enciclopedii pentru toţi. "Vinurile lumii", Editura Litera.Consultant - Susan Keevil. Contribuţii - Goeff Adams, ChristineAustin, Richard Baudains, Julie Besonen, Kathleen Bucklez, RichardJones, Giles Fallowfield, Dr. Caroline Gilby MW, KonstantinosLazarakis, Angela Llozd, Giles MacDonogh, Richard Moyson, MichaelPalij MW, Stuart Peskett, Jeni Port, John Radford, Roger Voss, GaryWerner, Dr. Paul White, David Williams. Consultant de specialitatepentru limba română - Cătălin Păduraru. Traducere - Graal Soft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO