Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ Spania daruieste Bucurestilor un monument de emotie

EVENIMENT/ Spania daruieste Bucurestilor un monument de emotie

1-2-3. Yolanda Osuna; 4. Sergio Monroy; 5. La Maestranza; 6. Javier Conde ; 7. Carlos Saura

10.02.2010, 15:44 29
Dacă prin folclor muzical inţelegem ideile de stindardidentitar, repertoriu fix şi teritoriu inchis, cântecul flamenco,in mod sigur, nu face parte din folclor. Nici prin rădăcini, carear trebui căutate departe, in India sau in Egipt, nici prinmodurile de a fi şi de a fi recunoscut in societatea "flamenca",practic o lume paralelă. Flamenco nu este doar andaluz şi, maiales, nu este din toată Andaluzia. Prin intermediul unui patrimoniumuzical atipic pentru Europa Occidentală, cântul flamenco are aceacalitate care l-a fascinat pe Federico Garcia Lorca: puterea de ase transforma din limbaj in emoţie personală.
Dansul flamenco
Inceputul festivalului a fost marcat prin trei spectacole dedans flamenco la Teatrul Odeon, susţinute de trupa condusă dedansatoarea Yolanda Osuna Linares. Formatul tradiţional detablao flamenco este expus sub titlul genericSentimente/Sentimientos, alături deYolanda Osuna şi dedansatoarea Beatriz Osuna evoluând La Divi-cantaora (Maria RosaNavarro Villanueva) şi El Nino Seve - chitarist (Severiano JimenezFlores). Toate secvenţele spectacolului (zece la număr) suntgândite pe ritmuri specifice dansului flamenco, mult mai variate şimai diferite decât ne putem inchipui (martinete, seguirias,granaina, solea, tientos, malaguenas, guajiras, alegrias şibulerias).
Muzica flamenco
Următorul reper al festivalului este 16 februarie. La AteneulRomân ne vom putea intâlni cu versiunea «clasică» a muziciiflamenco, in interpretarea ansambului de muzică de cameră "LaMaestranza", compus din flautistul Ezequiel Cortabarria,clarinetistul Vicente Sabater, violista Eva Martin, contrabasistulGerman Munoz, violoncelistul Michal Dmochowski, percuţionistulRoberto Vozmediano şi, in sfârşit, chitaristul şi directorulartistic Jose Maria Gallardo del Rey.
Jazz-ul flamenco va fi prezent in două seri, pe 22 şi 23februarie, la Sala Radio, prin concertul de jazz flamenco "Chicuco"susţinut de Trio Sergio Monroy. Trio este compus din pianistulSergio Monroy, basistul Alejandro Benitez şi percuţionistul IsraKatumba. Liderul formaţiei are o experienţă largă alături de numemari din flamenco, precum Miguel Poveda, Andres Marín, JavierLatorre, Mari Angeles Gabaldon, Encarna Anillo şi alţii, iar titlulconcertului este cel al albumului său lansat in urmă cu un an:Chicuco (cuvintul "chicucco" inseamnă "băiat deprăvălie").
In sfârşit, chitara flamenco va fi prezentată in concert laSala Mică a Ateneului Român in serile de 27 şi 28 februarie, iar laTeatrul Odeon in seara de 1 martie 2010, prin recitalul lui JavierConde (acompaniat tot la chitară de Jose Antonio Conde), un tânărchitarist flamenco, de numai 18 ani, care are deja o traiectoriemuzicală impresionantă.
Cinematograful flamenco
Finalul festivalului va fi rezervat cinematografiei, in 5, 6şi 7 martie urmând a fi prezentate la Cinema Elvire Popesco unciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentat chiar de CarlosSaura, simbol al cinematografiei spaniole din a doua jumătate asecolului XX, aşteptat la Bucureşti cu această ocazie. Seria defilme dedicate dansului spaniol, tangoului, artei flamenco saufilmele muzicale constituie o altă faţetă specifică a operei saleşi marchează momente in istoria genului, din anii 80 pană inprezent, pelicula Flamenco fiind considerat cel maiimportant documentar audio-vizual despre această artă.
Dacă acest festival va deveni sau nu anual, aşa cum işi dorescorganizatorii spanioli, rămâne de văzut, ei incercând să «măsoare»prin acest festival apetenţa bucureştenilor pentru un gen de artăal cărui cuvânt-cheie este pasiunea. Vom vedea flamenco clasic, darşi flamenco de avangardă, intregul festival fiind cel mai mareeveniment cultural prezentat in România prin intermediulInstitutului Cervantes (care are ca parteneri Filarmonica «GeorgeEnescu », Institutul Francez, Radio România Cultural, Radio RomâniaMuzical, Teatrul Odeon şi, in calitate de coproducător,Televiziunea Română).
Faptul că acest festival marchează in mod festiv preşedinţiaeuropeană deţinută actualmente de Spania este unul din aspectelecare ne fac să ne intrebăm ce ne va oferi Belgia in a doua parte aanului sau Polonia in 2011.

OLTEA SERBAN-PARAU(n. 12 martie 1969)este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef alpostului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic.Semneaza incontinuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica siAdevarul literar.Activitatea ei publicistic"cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scrisa,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radiosi numeroase emisiuni si aparitii TV.Este semnataratraducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentruLarousse - Dictionar de mari muzicieni, si responsabila cusectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membraa Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.A fost distinsa cu mai multe premii, printre care Premiulpentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Nationalal Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica alUniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO