Ziarul de Duminică

Seria de autor Henry Miller începe cu „Sexus”

Seria de autor Henry Miller începe cu „Sexus”
22.07.2010, 16:06 203

O nouă serie, a optsprezecea, a debutat în colecţia BibliotecaPolirom (coordonată de Bogdan Alexandru Stanescu) - Henry Miller.(Au mai apărut seriile dedicate scriitorilor Salman Rushdie,Vladimir Nabokov, Gunter Grass, Haruki Murakami, Doris Lessing,Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, Jose Saramago, J.M.G. LeClezio, Saul Bellow, John Fowles, Danilo Kis, Amelie Nothomb, AminMaalouf, Pier Paolo Pasolini, David Lodge si Mika Waltari.) Carteacu care debutează seria de autor Henry Miller este "Sexus"(traducere de Antoaneta Ralian), primul roman al trilogiei"Rastignirea trandafirie", scrisă de Miller pe parcursul a zeceani, interzisă in Statele Unite ale Americii şi publicată la Parisintre 1949 si 1960. In pregătire in seria Henry Miller, potrivitanunţului Editurii Polirom: "Plexus", "Nexus", "TropiculCancerului", "Tropicul Capricornului", "Primavara neagră", "Zilelinistite la Clichy", "Coşmarul climatizat", "The CosmologicalEye", "The Wisdom of the Heart".

În anii 60, când "Sexus" a fost, în sfârşit, publicat şi înAmerica, succesul a fost fulminant, s-au tipărit ediţii succesive,prospeţimea scrisului său uimea, s-a transformat în modă, au apărutpeste noapte imitatorii, dar Miller şi-a continuat scrisul,imperturbabil. Astăzi el este considerat un reper al literaturiiamericane a secolului XX, chiar dacă detractorii continuă să fienumeroşi. "Oamenii civilizati - spunea el - nu trăiescconform unor coduri morale sau unor principii de un fel sau altul.Vorbim despre ele, le evocam întruna, dar nimeni nu le ia inserios. Nimeni nu respectă aceste reguli, in vietile noastre nu eloc pentru ele. Tabuurile sunt un fel de reziduu al mintilorbolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca dinplin si care ne-au vârât pe gât aceste interdictii, deghizate inmorala si religie."

Henry Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, şi-apetrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a incercatsa lucreze in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut pringreutăţi, slujbe prost plătite, in medii dominate de sărăcie simediocritate. Cum afirma el insusi, inca de la o vârsta fragedă s-arevoltat impotriva devotiunii pe care o manifestau parintii luifata de munca si o viata "respectabila". Hotărât să se apuce descris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde isi petreceurmatorul deceniu. Se imprieteneste cu scriitorul francez LawrenceDurrell si o cunoaste pe Anais Nin, cu care se va si căsători maitârziu. Despre toate acestea scrie in 1934 in "TropiculCancerului", un roman cu tentă autobiografica, roman cu care Millerdobândeşte faimă, desi multi cititori sunt revoltati de pasajeleerotice explozive. In 1940, Miller se întoarce in America si sestabileste in Big Sur, California, pentru urmatorii douăzeci deani. Din această perioadă dateaza si capodopera sa, trilogia"Rastignirea trandafirie", alcătuită din "Sexus" (1949), "Nexus"(1953) si "Plexus" (1960).
"Sexus" a fost publicat la Paris in 1949. Este un amestec deficţiune si autobiografie: primele eforturi literare, numeroaseleaventuri amoroase, destramarea casniciei, traiul intr-un New Yorksclipitor si totodata marcat de saracie. Este o carte care astârnit controverse aprinse, insa indiferent daca se lanseaza indescrieri licentioase, discutii despre arta, filozofie saupsihanaliza, povesti picaresti sau destainuiri, Henry Millerabordeaza totul cu aceeasi franchete cuceritoare.

"Miller este mai degraba un mistic decât un pornograf. Sefoloseste de obscenitate pentru a soca si a trezi la realitate, darodata adusi cu picioarele pe pamânt, ne ridică imediat la ceruri."(Erica Jong)

Dovada - dacă ar fi nevoie de una - este "evoluţia" scenelor"fierbinţi" şi a limbajului de acest fel din trilogie: primul volumeste doldora de asemenea scene; volumul al doilea de-abia de arecâteva, şi acelea mai degrabă sugerate; volumul al treilea,"Nexus", mintea, este complet lipsit de scene de sex. Oricum, HenryMiller poate fi în mod cert un model prin felul în care faceliteratură din orice subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO