Bănci și Asigurări

15% din creditele Millennium înregistrau restanţe la sfârşitul lui 2009

Autor: Liviu Chiru

21.12.2010, 23:50 15

Millennium Bank înregistra o pondere de 15% a creditelor cuîntârzieri la plata ratelor din totalul bilanţului la sfârşitulanului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.
Banca avea în decembrie expuneri faţă de clientelă de până în 1,2miliarde de lei (283 mil. euro), iar provizioanele constituite eraude aproximativ 150 de milioane de lei.
Peste trei sferturi din creditele acordate clientelei nu aveauprobleme, în timp ce sumele restante la plată reprezentau 8% dinvaloarea portofoliului.

Din punctul de vedere al maturităţilor, sumele restante erauconcentrate la creditele cu scadenţe mai mici de un an (undeponderea lor era de 11,7%) şi respectiv între unul şi cinci ani (cuo pondere de 4,5%). În schimb, pentru creditele cu maturităţi pestecinci ani, ponderea restanţelor era zero.
La sfârşitul anului trecut banca a calculat cerinţe de capital deaproape 70 de milioane de lei (23 mil. euro), grosul fiind necesarpentru acoperirea riscurilor legate de activitatea decreditare.

Banca a calculat un necesar de capital de 4,5 milioane de leipentru riscul operaţional (pierderi care pot apărea în urmaoperaţiunilor de zi cu zi) şi zero pentru riscul valutar. Datelesunt calculate conform standardelor româneşti de contabilitate,impuse de BNR.

În condiţiile în care banca dispunea de fonduri proprii de aproape186 de milioane de lei în decembrie anul trecut, rata desolvabilitate (principalul indicator de prudenţialitate urmărit deBNR, care măsoară adecvarea capitalurilor în funcţie de riscurileasumate) era de 21%. Minimul cerut de banca centrală este de8%.
Banca lucrează însă pe pierdere, în condiţiile în care şi-a lansatoperaţiunile abia la sfârşitul anului 2007, astfel că la sfârşitulanului trecut înregistra un rezultat curent net de aproape 162 demilioane de lei (38 mil. euro). Acesta se adăuga la pierderile dinanii trecuţi, care cumulau 248 mil. lei.
În aceste condiţii, portughezii au adus în luna ianuarie 2010 încă171 de milioane de lei (circa 40 mil. euro) la fondurile propriiale subsidiarei locale, urcând solvabilitatea la 36,5% la acelmoment.

Pe primele nouă luni din 2010, grupul Millennium a raportat laLisabona o pierdere de 18 milioane de euro din operaţiunile dinRomânia, calculată conform standardelor internaţionale de raportarefinanciară. Pierderea este totuşi cu 32% mai mică faţă de ceaconsemnată în perioada similară din 2009. Valoarea crediteloracordate în România era de 322 de milioane de euro, în creştere cu26% faţă de septembrie 2009.

Limită de 10.000 de lei pentru retragerile de numerar de pecard

Portughezii au implementat de la jumătatea lunii o limită zilnicăde 10.000 de lei pentru retragerile de numerar la ATM-uri de pecardurile Millennium Bank. Limita este mai mare decât celeutilizate în general pe piaţă, de 3-4.000 de lei. Măsura esteprotejată de bancă drept o pârghie de protejare a clienţilorîmpotriva fraudelor. Noul plafon a intrat automat în vigoare pentrutoţi posesorii de carduri emise de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels