Bănci și Asigurări

2016, an costisitor pentru acţionarii din asigurări. Injecţiile de capital au crescut cu 40% până la 90 de milioane de euro

2016, an costisitor pentru acţionarii din asigurări....

Autor: Anelis Baciu

03.02.2017, 00:05 170
Companiile locale de asigurări au primit injecţii de capital în valoare de 405 milioane de lei (90 mil. euro) anul trecut de la acţionari, în creştere cu circa 40% faţă de 2015, arată datele Regis­tru­lui Comerţului agregate de ZF.
 
Intrarea în vigoare a nor­melor mai dure de sol­vabili­tate şi capital Sol­vency II a fost princi­pa­lul mo­tiv de majorare a ca­pi­ta­lului în cazul asi­gurătorilor.
 
Valoarea injecţiilor de capital din in­dustria de asigurări este cu 50% mai ma­re decât cea din sistemul bancar, deşi băn­cile gestionează active de 80 mld. euro, de douăzeci de ori mai mari de­cât asigurătorii. Dacă ne raportăm la ve­nituri, piaţa de asigurări este de circa două ori mai mică decât cea bancară.
 
Schimbarea raportului dintre asi­gu­ră­tori şi bănci în ceea ce priveşte plu­sul la capital s-a produs în al treilea tri­mestru din 2016, perioadă în care gru­pul bulgar Eurohold, acţionarul com­pa­niei de asi­gu­rări Euroins, a adus 200 mil. lei la capitalul firmei din România. Injecţia de capital efectuată de bulgari face parte din angajamentul asumat al ac­ţio­narilor de a scoate compania din pla­nul de re­dre­sare financiară impus de Au­to­ritatea de Su­praveghere Finan­cia­ră (ASF). Majora­rea de la Euroins din luna august este cea mai consistentă din 2016. Bulgarii au mai anun­ţat o injecţie de capital tot în va­loare de 200 mil. lei în de­cem­brie, însă  aceas­ta nu apa­re încă în statis­ti­ci­le Regis­tru­lui Co­merţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO