Bănci și Asigurări

Bancherii se tem de un nou val de credite neperformante, IFN-urile sunt însă mai optimiste

Bancherii se tem de un nou val de credite neperformante, IFN-urile sunt însă mai optimiste

Matei Păun, bancher de investiţii: Este evident că în situaţia actuală creditele neperformante vor continua să crească şi acest lucru va complica şi mai mult situaţia pentru bănci.

11.07.2010, 23:37 55

Clienţii rău-platnici dau mai multe dureri de cap bancherilordecât instituţiilor financiare nebancare (IFN), în condiţiile încare restanţele la creditele acordate de bănci au sărit cu 57% înprimele cinci luni din 2010 faţă de o creştere cu 7,8% în cazulIFN-urilor, arată datele BNR.
În plus, companiile de credite de consum se aşteaptă ca măsurilede austeritate anunţate de autorităţi să aibă un impact limitatasupra comportamentului de plată al clienţilor, în timp cebancherii prognozează că mai mult de un sfert din clienţi ar puteafi afectaţi de reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public şispun că se vor confrunta cu un nou val de neperformanţe şi derestructurări.
"Riscul de credit a rămas ridicat şi nu ne aşteptăm să scadă maidevreme de anul viitor. Totuşi, cei mai fragili clienţi au avutdeja probleme şi au intrat în categoria restanţierilor, iar ceicare au rămas acum au o calitate mai ridicată, astfel că impactulmăsurilor de austeritate asupra restanţelor va fi limitat",consideră Gilles Zeitoun, directorul executiv al Cetelem, cea maimare companie de credite de consum de pe piaţa locală.
La sfârşitul lui mai, sumele restante înregistrate în contulîmprumuturilor acordate de bănci ajungeau la 12,3 miliarde de lei(3 mld. euro), reprezentând circa 5,4% din soldul total. ClienţiiIFN-urilor aveau în acelaşi timp restanţe de
1,4 miliarde de lei (340 mil. euro), ponderea acestora în totalîmprumuturi fiind de 6,5%. Totuşi, ponderea restanţelorcontabilizate de IFN-uri s-au menţinut din ianuarie încoace înintervalul 6-6,5%, în timp ce la bănci ponderea sumelor neplătitela timp a crescut în acelaşi interval cu 1,5 puncteprocentuale.
Bancherii se aşteptau la începutul anului, când lucrurile îneconomie păreau să se îndrepte într-o direcţie bună, ca vârfulrestanţelor să fie atins la sfârşitul trimestrului doi, dar înprezent perspectivele s-au înrăutăţit şi este aşteptată o scădere apresiunii pe portofoliile de credit începând abia de anulviitor.
"Este evident că în situaţia actuală creditele neperformante vorcontinua să crească şi acest lucru va complica şi mai mult situaţiapentru bănci", comentează bancherul de investiţii Matei Păun.
Portofoliile de credite ale băncilor s-au deteriorat treptat de lasfârşitul lui 2008 încoace, din cauza creşterii accelerate aşomajului, a reducerii venitului disponibil al populaţiei şi avânzărilor în scădere ale companiilor. Totodată, o presiunesuplimentară a venit din deprecirea cursului de schimb la începutullui 2009.
Doar în ultimul an restanţele la creditele acordate de bănci s-audublat de la
5,7 miliarde de lei la peste 12 miliarde de lei. În cazulIFN-urilor nu există însă o imagine a evoluţiei restanţelor înaintede decembrie 2009, abia de la această dată BNR publicând pe site-ulpropriu asemenea informaţii.
Mai mult de două treimi din restanţele la credite ale populaţiei şicompaniilor, adică 8,4 miliarde de euro, reprezintă întârzieri laplată mai mari de 90 de zile, considerate de bănci ca fiindpierdere şi provizionate integral.
La sfârşitul lui mai, băncile aveau în portofoliu credite acordateşi angajamente asumate în valoare de 256 de miliarde de lei, cu 7mld. lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.IFN-urile aveau în acelaşi timp un portofoliu de cinci ori mai micşi în scădere faţă de sfârşitul anului trecut.
Aproape 60% din creditele acordate de bănci sunt împrumuturi îneuro, majoritatea cu garanţii, dar unde în ultima perioadă s-aînregistrat o creştere accelerată a restanţelor. Analiştii spun căavansul restanţelor la valută este generat în mare parte decompaniile în cazul cărora acţiunile de restructurare a creditelorîntreprinse de bănci anul trecut au eşuat, dar şi de persoanefizice cu credite ipotecare care s-au străduit până acum să-şiachite ratele pentru a nu pierde bunurile puse dreptgaranţie.
Problemele în creştere ale clienţilor cu împrumuturi pentrulocuinţe sunt evidenţiate şi de sutele de anunţuri cu proprietăţiexecutate silit şi scoase la licitaţie de bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO