Bănci și Asigurări

Băncile au dat drumul la provizioane, adică le-au trecut pe venituri. Din dobânzile la credite, veniturile încasate de bănci au stagnat, iar cheltuielile cu dobânzile la depozite au scăzut cu 14%

Băncile au dat drumul la provizioane, adică le-au...

Autor: Claudia Medrega

27.04.2022, 18:40 248

♦ Profitul sistemului bancar în 2021 a urcat la un maxim de 8,3 mld. lei, cu 60% peste câştigul din 2020 ♦ Veniturile nete din comisioane au avut un salt de peste 19% ♦ Venituri nete din dobânzi au avansat cu doar 3,3% ♦ Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost de circa 6 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Majoritatea băn­cilor mari pre­zente pe piaţa româ­nească au raportat creşteri consistente ale profiturilor în 2021, de 20-70% sau chiar le-au dublat faţă de câştigurile din 2020. Iar profitul la nivelul sistemului bancar a atins un record de 8,3 mld. lei.

Întrebarea este cum au reuşit băncile să obţină profituri record în pandemie în condiţiile în care dobânzile au fost încă mici. O influenţă consistentă asupra creşterii câştigurilor băncilor în 2021 a venit din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor pro­vizioane, adică trecerea acestora pe venituri, după ce în 2020 cos­turile mari cu riscul, respectiv banii puşi deoparte pentru aco­perirea creditelor neperfor­mante poten­ţiale, presau pe câştigurile băncilor.

Toto­dată, anul trecut s-a înre­gistrat şi creşterea creditării şi a  veniturilor. Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în 2021, însă rata de majorare a ajuns la doar 3,3%, până la aproape 16 mld. lei, în condiţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 10,7%, după cum reiese din datele transmise de BNR la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO