Bănci și Asigurări

Băncile mici nu reuşesc să ţină jos dobânzile la credite şi trec la scumpiri

Băncile mici nu reuşesc să ţină jos dobânzile la credite şi trec la scumpiri

Autor: Ciprian Botea

19.10.2010, 23:56 21

Reprezentanţii celor două instituţii de credit nu au comentatdeciziile de creştere a dobânzilor până la închiderea ediţiei.Bancherii semnalează astfel un nou pas de scumpire a creditelor înîncercarea de a obţine venituri suplimentare pentru acoperireapierderilor din împrumuturi neperformante, dar şi în condiţiile încare anticipează o creştere a costurilor de finanţare. Cele douăbănci plătesc de altfel dobânzi în partea de sus a pieţei ladepozite.

"Dacă ne uităm la riscurile realizate de bănci prin creditelevechi, la faptul că împrumuturile neperformante cresc într-un ritmîngrijorător, este clar că băncile trebuie să ia măsuri şicreşterea dobânzilor este inevitabilă. La euro, înclin să cred căscumpirile vin pe fondul aşteptărilor legate de creşterea costuluifinanţării pe piaţa europeană începând de anul viitor", spuneanalistul financiar Aurelian Dochia.

De exemplu, Emporiki a crescut marja de dobândă la creditele deconsum fără ipotecă în euro cu două puncte procentuale, la 12,5%peste indicatorul Euribor la trei luni. Pentru un împrumut de10.000 de euro acordat pe zece ani, dobânda anuală efectivă urcă înprezent la 19,24%, rata lunară fiind de 179 de euro. Şi lacreditele de nevoi personale în lei marja de dobândă a urcat de la4,3% la 6,6% pe an.

Creşteri mai temperate s-au înregistrat în cazul împrumuturilor cugaranţii, unde marjele au urcat cu până la 0,6 puncte procentualela euro şi un punct la lei. Emporiki mizează însă pe întărirearelaţiei cu clienţii existenţi, astfel că a păstrat aceleaşi marjede dobândă sau chiar a scăzut uşor marjele la creditele acordateclienţilor care au semnat un contract pentru virarea salariilorîntr-un cont deschis la bancă.

ATE Bank a majorat cu până la două puncte dobânzile la creditelede consum cu ipotecă, marjele aplicate în prezent fiind de 5,5%peste Robor la şase luni şi 8,2% peste Euribor la şase luni.
La creditele imobiliare, marja de dobândă a urcat cu două puncte lalei, la 5,5% pe an, şi cu 1,3 puncte la euro, la 7,8% pe an. Laîmprumuturile pentru locuinţe banca percepe şi un comision deanaliză dosar de 1% din credit, astfel că dobânda anuală efectivăajunge la 13,1% la lei şi 9,1% la euro.
Emporiki şi ATE Bank practică în prezent dobânzi peste media pieţeişi la depozite, plătind spre exemplu până la 5% pe an pentru uneledepozite în euro. "Dacă plăteşti mai mult pentru a atrage fondurieste clar că trebuie să mergi şi cu dobânzile mai sus. Piaţaromânească este însă destul de competitivă şi o asemenea politicănu poate să dureze prea mult. Este doar o chestiune de timp pânăcând clienţii se vor dezmetici şi vor putea să facă o comparaţieîntre oferte", apreciază Aurelian Dochia.
La începutul lui octombrie, şi Italo-Romena a scumpit creditele deconsum în lei cu trei puncte procentuale, la 28% pe an, în timpcostul creditelor în euro a urcat cu cinci procente, la 19% pe an.În timp ce băncile mici semnalează scumpirea creditelor, jucătoriide talie mare vin chiar cu scăderi de dobândă pentru a relansavânzările. De exemplu, Banca Transilvania a tăiat un punctprocentual din marja de dobândă la creditele de nevoi personale îneuro, la 7% peste Robor la şase luni. Banca reia astfel campaniadin primăvară, când a derulat o altă promoţie la creditele deconsum în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO