Bănci și Asigurări

Bancpost a avut o pierdere de 73 mil. euro dupa contabilitatea locala

11.03.2010, 23:06 44

Bancpost, subsidiara locala a grupului elen EFG Eurobank, aincheiat anul trecut cu o pierdere neta de peste 73 mil. euroconform standardelor romanesti de contabilitate (RAS). Potrivitunor surse bancare, este cea mai mare pierdere financiarainregistrata in 2009 de vreuna dintre bancile de pe piata.

In total, 20 din cele 42 de institutii de credit au inchis anulcu pierderi.

Criza economica a afectat Bancpost mai mult decat pe altijucatori, in conditiile in care banca avusese probleme deprofitabilitate si in 2008, inainte sa loveasca socul creditelorneperformante, si inca nu se consolidase dupa mai multerestructurari.

Primul trimestru din 2009 a adus o pierdere de circa 4 mil. eurochiar si dupa standardele internationale de raportare financiara,care permit o provizionare mai putin costisitoare decat in cazulregulilor cerute de BNR.

In urma eforturilor de reducere a costurilor operationale,Bancpost a reusit in trimestrul al patrulea sa inregistreze unprofit net de aproape 45 mil. euro in RAS, fara a putea totusi saacopere pierderea acumulata in primele noua luni.

In cursul anului trecut numarul angajatilor a fost redus cupeste 400, pana la 3.500, si au fost inchise circa 10 unitati,ajungand in prezent la 286. In 2007 banca avea ca obiectiv saajunga la 370 de unitati, grecii axandu-se la vremea respectiva pecresterea cotei de piata, nu pe profit.

Criza a dat peste cap planurile, astfel ca banca a apelat anultrecut si la solutia trimiterii angajatilor in concediu fara platapentru reducerea cheltuielilor cu salariile.

Cu toate ca au injectat zeci de milioane de euro in Bancpostpentru consolidarea capitalului in pas cu deteriorareaportofoliului de credite, grecii de la EFG Eurobank nu au reusit saconduca o strategie de eficientizare a bancii desi anul trecut aupreluat integral controlul, cumparand toate participatiileSIF-urilor.

Grupul elen a intrat in urma cu aproape 10 ani in actionariatulBancpost, in 2006 a ajuns la peste 77% din actiuni, si in timp aconstruit un intreg grup financiar in jurul bancii. In pofida maimultor runde de restructurare, a schimbarilor de management si aobiectivelor ambitioase de a urca in top 3, Bancpost a ajuns in2009 pe pierdere si a coborat pe locul 9 in clasamentul activelor,cu o cota de 4,4% din piata. Anul trecut a inregistrat active deaproape 3,5 mld. euro, in scadere cu circa 200 mil. euro fata de2008, in con ditiile in care a recurs la vanzarea de credite.

Bancpost este singura fosta banca de stat de pe piata care ainregistrat un asemenea declin dupa privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO