Bănci și Asigurări

BNR a redus dobânda cheie de la 3,5% la 3,25% şi a menţinut ratele rezervelor minime

BNR a redus dobânda cheie de la 3,5% la 3,25% şi a...

Autor: Claudia Medrega

04.08.2014, 12:56 965

Majoritatea analiştilor au anticipat că procesul de reducere a dobânzii-cheie la lei, întrerupt de BNR la începutul anului, va fi reluat, iar un număr important dintre aceştia au spus că următoarea mişcare (o reducere de un sfert de punct procentual) va avea loc chiar în şedinţa de astăzi.

Scăderea dobânzii-cheie la lei spre nivelul de 3% pe an pentru a încuraja creditarea ar putea avea ca efect nedorit reducerea ratelor de dobândă plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor şi implicit descurajarea econo­misirii interne, care a devenit foarte im­portantă în contextul procesului nedo­rit de dezintermediere financiară. Cele mai multe bănci şi-au poziţionat dobânzile la depozite la 2-3% pe an, sub dobânda-cheie de 3,5% pe an.

Din iulie anul trecut până în februarie 2014, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 5,25% pe an la 3,5% pe an pentru ca în ultima jumătate de an rata să rămână neschimbată. Oficialii BNR se temeau de creşterea inflaţiei, dar guvernatorul Isărescu a sugerat recent că şi riscul alunecării ratelor reale de dobândă la depozite în teritoriul negativ este luat în serios.

Banca centrală promite că va gestiona în continuare adecvat lichiditatea din sistemul bancar.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat miercuri, 6 august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO