Bănci și Asigurări

BNR preia modelul BCE şi Fed: Isărescu va susţine un briefing de presă după şedinţa de politică monetară de joi

Isărescu susţine în premieră un briefing de presă după şedinţa de politică monetară a BNR

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Autor: Mediafax

27.03.2012, 12:09 742

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va susţine joi, în premieră, un briefing de presă în cadrul căreia va prezenta decizia de poltică monetară stabilită în şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

BNR preia astfel practica Băncii Centrale Europene şi a Rezervei Federale a SUA, care organizează briefinguri de presă la scurt timp după anunţarea deciziilor luate în şedinţa de politică monetară.

Analiştii Erste şi Raiffeisen anticipează că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%.

În plus, Raiffeisen crede că BNR va coborî dobânda şi la şedinţa din 2 mai, cu încă 0,25 puncte, la 5%, dacă situaţia de pe pieţele externe nu se va deteriora semnificativ.

Analiştii Raiffeisen apreciază că scăderea dobânzii nu va avea efecte semnificative asupra dobânzilor de pe piaţa interbancară sau randamentelor obligaţiunilor de stat, doarece nivelurile actuale din piaţă reflectă deja această decizie.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale de la începutul acestui an, în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO