Bănci și Asigurări

Carpatica a obtinut rating de la Moody''s

04.08.2005, 19:19 47

Agentia de evaluare financiara Moody''s a acordat Bancii Comerciale Carpatica ratingul B2 pentru depozitele in valuta si pe termen lung si calificativul "Not-prime" pentru cele pe termen scurt, Moody''s este prima agentie de rating care acorda bancii un asemenea calificativ.

Ratingul primit de banca indica un risc relativ ridicat pentru investitori, facand parte din ategoria "Speculative Grade" si se situeaza cu trei trepte sub calificativele BCR, BRD si Raiffeisen, notate cu B1 in cazul depozitelor pe termen lung, calificative care se incadreaza de asemenea la categoria "Speculative Grade".

Agentia a mai acordat Carpatica calificativul E+, destul de redus, pentru puterea financiara a bancii. Conform agentiei acest rating reflecta nivelul redus al afacerilor bancii, si lipsa unui actionar puternic, care sa ii finanteze dezvoltarea. Toate ratingurile primite de Carpatica au perspectiva stabila.

Obtinerea unui rating ar putea facilita pentru Carpatica obtinerea de finantare de pe pietele externe. Carpatica este detinuta de un grup de oameni de afaceri din Sibiu, principalul actionar fiind Ilie Carabulea.

La inceputul acestui an, cand banca a inceput discutiile cu Moody''s pentru obtinerea calificativului, reprezentantii bancii spuneau ca acesta le este necesar pentru lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna. Carpatica intentioneaza sa lanseze, in octombrie, o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 milioane lei noi (28 mil. euro), cu scadenta la sapte ani. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels