Bănci și Asigurări

Costul creditelor în euro nu scade, iar la lei să mai vedem

Costul creditelor în euro nu scade, iar la lei să mai vedem

Steven van Groningen şi Stere Farmache la „După 20 de ani“ la PRO TV

Autor: Cristian Hostiuc

12.12.2011, 00:07 1082

Dobânzile la creditele în euro nu vor scădea, iar cele la creditele în lei ar putea să scadă, dar în funcţie de condiţiile pieţei.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, a declarat duminică la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV că riscul României este în continuare ridicat şi că din acest motiv, la care se adaugă şi contextul tensionat inter­naţional, dobânzile la creditele în euro nu au cum să scadă.

Pe ce mizăm la anul ca plasament - leu, euro, dolar, altă monedă? Van Groningen crede că leul rămâne în continuare o investiţie bună, dar portofoliul de investiţii trebuie diversificat. El crede că pentru această perioadă, caracterizată prin tensiune şi incertitudine, depozitele bancare sau fondurile de investiţii cu grad redus de risc sunt cele mai bune plasamente. Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori şi prim-vicepreşedinte al Alpha Bank, mai adaugă pe lista de plasamente şi investiţiile la Bursă, pentru cine este dispus să îşi asume mai multe riscuri.

Pentru că statul nu listează acţiunile marilor firme pe care le are în portofoliu la Bursă, el spune că se îndreaptă spre acţiunile Facebook, pe care vrea să le listeze la Bucureşti, imediat după ce vor fi tranzacţionate la New York, în aprilie anul viitor.

Vor pleca bănci din România având în vedere că sunt prea mulţi jucători pentru o economie care se zbate cu recesiunea şi pentru o populaţie care este deja îndatorată? Atât Farmache, cât şi Van Groningen nu cred că vreo bancă mare, care contează, va pleca din România.

În schimb, ar putea să existe o consolidare la nivelul jucătorilor mai mici. Primele 10 bănci din sistem deţin 75% din activele totale, iar 30 de bănci se bat pentru restul pieţei.

"Avem prea multe bănci care au aceeaşi ambiţie", a menţionat preşedintele Raiffeisen.

Îşi vor reduce băncile, filiale ale grupurilor financiare internaţionale, expunerea pe România? "Nu am primit instrucţiuni de la banca-mamă pentru reducerea expunerilor", au menţionat cei doi bancheri. În schimb, nici nu se discută despre majorarea expunerilor.

Anul viitor, statul român trebuie să îşi refinanţeze datoriile şi să asigure finanţare pentru buget, în sumă totală de 57 miliarde de lei şi 2,5 miliarde de euro. Vor finanţa băncile această datorie? Van Groningen nu a răspuns la această întrebare, ci doar a spus că principala lor preocupare este finanţarea economiei şi a clienţilor şi apoi a statului.

Băncile locale sunt deja cu expunerea la limită pe datoria suverană a României şi nimeni nu vrea să îşi ia un risc mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO