Bănci și Asigurări

Dobanzile tot mai mici la lei si increderea in valuta golesc de lei seifurile bancilor

14.05.2003, 00:00 11

Reducerea continua a dobanzilor la depozitele bancare in lei, increderea mai mare in plasamentele in valuta, dar si ofertele tot mai tentante de creditare, in special pentru bunurile de consum, au facut ca in banci - sub forma de depozite - sa se duca tot mai putin lei in ultimele luni.
Mai mult, oferta tentanta pe care Ministerul Finantelor a facut-o celor care doresc sa isi investeasca banii in titluri de stat - castigurile nete fiind vizibil mai mari decat cele oferite de banci , a contribuit din plin si probabil o va face si in continuare la incetinirea ritmului de crestere (sau chiar la stagnarea acestuia ) a economiilor populatiei in sistemul bancar.
Potrivit ultimelor cifre oficiale facute publice de Banca Nationala a Romaniei (BNR), economiile populatiei in sistemul bancar s-au majorat in martie cu doar 0,4 la suta, pana la 93.098 miliarde lei.
Ritmul de crestere al plasamentelor facute de persoanele fizice in banci a fost de exemplu  in februarie de 2,5%, anul trecut pe vreme asta acest indicator depasind chiar 3%.
Trendul accelerat de reducere al dobanzilor impus mai vizibil de Ministerul Finantelor incepand de anul trecut s-a regasit in prima parte a acestui an in politica marii majoritati a bancilor. In loc sa sacrifice marjele de castig bancile au preferat sa apese pe pedala dobanzilor la depozite, nefiind putine cazurile in care pe termene scurte a ajuns sa se ofere dobanzi real negative (sub inflatie).
Chiar daca trezorierii multor banci spuneau ca nu exista motive de ingrijorare privind o posibila reorientare a economiilor populatiei dinspre depozite inspre alte instrumente, cifrele incep sa arate contrariu.
"Scaderea, este adevarat mult prea brusca, a dobanzilor care au si inceput de altfel sa nu mai tina pasul cu inflatia, si reorientarea in aceste conditii catre valuta sau de ce nu chiar la "saltea" au dus fara discutie la o incetinire a ritmului cu care oamenii isi aduc banii in banci. Acest lucru nu este normal si cred ca bancile vor trebui sa-si ajusteze politiciele de dobanda", crede Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-Groupe Societe Generale.
Depozitele bancare in valuta ale populatiei, exprimate in dolari, au crescut cu 1,7%, reprezentand echivalentul a 2,05 miliarde de dolari. Avand in vedere ca raportul euro/dolar, calculat la sfarsit de perioade (februarie si martie), a inregistrat o variatie de 0,5%, rezulta o crestere reala de cel putin un punct procentual a depozitelor in monede straine ale populatiei pe ansamblul lunii martie.
Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), depunerile in valuta ale rezidentilor s-au situat la 146.317 miliarde lei, cu aproximativ 1,2% mai jos fata de februarie. Exprimata in dolari, valoarea acestora s-a cifrat la 4,409 miliarde de dolari, in scadere cu 1,3%.
Scaderea economisirii si ingrijorarea ca acest fenomen ar putea continua, si chiar agrava, a facut chiar ca guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, sa atraga acum cateva saptamani atentia ca reducerea prea brusca si nesustenabila a dobanzilor la depozitele bancare va duce in cele din urma la reducerea economisirii. Or, sursa unei cresteri sustenabile a economiei romanesti trebuie sa vina de pe piata interna, din economisire.
Economiile se duc acum in avansuriEste adevarat insa ca pe langa reducerea dobanzilor la depozitele in lei "liberalizarea"  creditarii a facut ca foarte multe persoane fizice sa prefere sa foloseasca economiile stranse drept avansuri pentru diverse credite.
"Faptul ca bancile au inceput sa relaxeze foarte mult conditiile de acordare a creditelor este un al motiv pentru scaderea economiilor pentru ca banii economisiti altadata se duc acum in diverse avansuri", spune Ioan Prundus, presedintele Mindabank.
Potrivit datelor BNR, depozitele in lei ale agentilor economici au crescut cu 3,7 la suta, pana la  50.096 miliarde lei. In cadrul acestora, depozitele pe termen s-au majorat cu 3,9 la suta (pana la 27.848 miliarde lei), depozitele conditionate au scazut cu 0,3 la suta (cifrandu-se la 9.186 miliarde lei)  iar certificatele de depozit au crescut cu 6,1 la suta (pana la 13.063 miliarde lei). 
Depunerile in valuta ale rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, au scazut cu 1,2 la suta,  pana la 146.317 miliarde lei (exprimate in dolari, depunerile in valuta s-au cifrat la 4.409 milioane dolari). In cadrul acestora, depunerile bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au crescut cu 1,7 la suta, reprezentand echivalentul a 2.057 milioane dolari.
Titlurile de stat detinute de sectorul nebancar se situau, la sfarsitul lunii martie, la 43.438 miliarde lei, mai mult cu 3,2% fata de luna februarie. Titlurile in valuta au avut o crestere mai accentuata, cu 6,2%,  si s-au situat la 99,4 milioane dolari.Creditele in lei mai cerute decat cele in valuta?Pe segmentul de creditare, sectorul neguvernamental a inregistrat, in martie, un spor cu 4,5%. Pe primele trei luni ale anului, creditul neguvernamental s-a majorat cu 6,7%, in termeni reali, pana la un nivel de 197.985 miliarde lei.
De la inceputul anului, in structura creditului neguvernamental se observa ca imprumuturile in lei au avut o dinamica superioara celor in valuta, care au cunoscut o crestere cu 4%.
De altfel, aceasta inversare usoara de trend in favoarea creditului in lei este speculata de banci acum care solicita o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta pe care sunt obligate sa le constituie la banca centrala. Anul trecut, pe fondul cresterii prea mare a creditului in valuta banca centrala a decis cresterea acestora de la 20% la 22%. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO