Bănci și Asigurări

Erste: Taxa bancară din România este sub nivelul la care ne-am fi aşteptat. Dar BCR nu va reduce marjele şi nici nu va creşte agresiv creditarea pentru a plăti o taxă mai mică

Andreas Treichl, CEO al Erste:

Dezvoltarea infrastructurii din România continuă să rămână în urmă faţă de celelalte ţări. În Ungaria, Cehia, Slovacia sau Croaţia infrastructura se dezvoltă rapid. Iar dacă asculţi discuţiile politicienilor români în contextul preşedinţiei la Consiliul UE, nu te simţi mult mai confortabil, sincer.

Gernot Mittendorfer, CFO al Erste:

Nu intenţionăm să reducem marjele pentru a plăti o taxă bancară mai mică. De reducerea taxei beneficiezi o singură dată, în schimb reducerea marjei este permanentă. Nici nu vom creşte agresiv creditarea doar pentru a beneficia de stimulentul fiscal.

Andreas Treichl, CEO al Erste: Dezvoltarea infrastructurii din România continuă să rămână în urmă faţă de celelalte ţări. În Ungaria, Cehia, Slovacia sau Croaţia infrastructura se dezvoltă rapid. Iar dacă asculţi discuţiile politicienilor români în contextul preşedinţiei la Consiliul UE, nu te simţi mult mai confortabil, sincer. Gernot Mittendorfer, CFO al Erste: Nu intenţionăm să reducem marjele pentru a plăti o taxă bancară mai mică. De reducerea taxei beneficiezi o singură dată, în schimb reducerea marjei este permanentă. Nici nu vom creşte agresiv creditarea doar pentru a beneficia de stimulentul fiscal.

Autor: Anelis Baciu

09.05.2019, 00:08 2054
BCR nu va reduce marjele şi nici nu va creşte agresiv creditarea pentru a plăti o taxă mai mică, le-a transmis investitorilor directorul financiar al Erste, Gernot Mittendorfer.

Taxa pe activele bancare din România în formula actuală este „mult, mult mai puţin dureroasă“ decât grupul aus­triac Erste, proprietarul BCR, s-ar fi aşteptat să fie, le-a spus Andreas Treichl, CEO al Erste, investitorilor şi analiştilor în cadrul unei teleconferinţe. El a punctat însă că deşi taxa a fost redusă substanţial faţă de varianta iniţială, ceea ce rămâne în urma acestei „poveşti dureroase“ este un gust amar legat de mediul politic din România.

„În România, după cum ştiţi, am avut o poveste dureroasă la finalul anului trecut, când s-a încercat introducerea unor taxe mari în unele industrii, inclusiv în cea bancară. Rezultatul final este însă destul de pozitiv, în sensul în care taxa bancară este substanţial mai redusă şi mult, mult mai puţin dureroasă decât ne-am fi aşteptat. Ceea ce rămâne însă este un gust amar legat de mediul politic“, a punctat Treichl, care se află la şefia Erste de peste două decenii.

În forma actuală taxa bancară este de 0,4% pe an pentru băncile care au o cotă de piaţă de peste 1% şi 0,2% pe an pentru băn­cile care au o cotă de piaţă de sub 1%. Taxa nu se aplică activelor totale ale băncilor, în condiiţiile în care Executivul a eliminat mai multe categorii de active, precum creditele acordate prin programele guvernamentale, titlurile de stat, numerarul etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO