Bănci și Asigurări

Finanţele aşteaptă calmarea dobânzilor de pe piaţă înainte să mai împrumute lei

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

06.02.2014, 20:20 177

Ministerul Finanţelor a respins ieri în totalitate ofertele de cumpărare transmise de bănci pentru licitaţia de obli­gaţiuni de stat pe şapte ani cu o valoare de emisiune progra­mată la 600 mil. lei, invocând nivelul neacceptabil al preţurilor.

A fost pentru a doua oară în această săptămână când Trezoreria Statului refuză să se împrumute în lei din cauza dobânzilor prea mari, licitaţia de luni pentru certificate pe un an fiind reprogramată pe 20 februarie.

Îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate de pe piaţa monetară promisă de guvernatorul BNR se produce lent, după ce în ultima săptămână ratele ROBOR au înregistrat creşteri vizibile care au antrenat mişcări similare la nivelul randamentelor titlurilor de stat. Rata medie a ROBOR pe o zi coborâse ieri sub 4%, însă ratele de dobândă pe trei şi şase luni au urcat uşor faţă de ziua precedentă până la 3,57%, respectiv 3,4%.

Potrivit explicaţiilor aduse de Mugur Isărescu, chiar Tre­zoreria Statului se află la originea acestei inflamări a dobân­zilor pentru că a schimbat o sumă mare de valută cu BNR, care apoi a vândut-o pe piaţă şi astfel a redus lichiditatea în lei. Şeful BNR s-a plâns că trebuie să caute momente prielnice pentru a vinde valuta Finanţelor astfel încât să nu mişte prea mult cursul leu/euro.

Pe fondul tensiunilor de pe piaţa monetară, în ultimele două săptămâni randamentele titlurilor de stat pe piaţa secundară au inversat tendinţa de scădere pronunţată din prima parte a anului, revenind spre nivelurile de la sfârşitul lui 2013. Ministerul Finanţelor are însă o poziţie confortabilă care îi permite să aştepte calmarea pieţei şi stabilizarea do­bânzilor, inclusiv pe seama împrumutului extern de 2 miliarde de dolari atras luna trecută. Pentru luna aceasta au fost programate emisiuni de titluri de stat în lei în valoare de circa 4 mld. lei, precum şi o emisiune de obligaţiuni în euro de 200 mil. euro, în condiţiile în care scadenţele din această perioadă însu­mează numai 1 mld. lei. În ianuarie Trezoreria a împru­mu­tat 4,8 mld. lei şi 279 mil. euro de pe piaţa internă, profi­tând de trendul descendent al dobânzilor şi depăşindu-şi astfel programul de finanţare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO