Bănci și Asigurări

Leii se ieftinesc: rate mai mici la credite din ianuarie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

06.01.2015, 00:06 1454

Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, se află la un minim de circa 1,7% pe an de mai multe săptămâni, ceea ce se va reflecta în rate mai mici la credite de luna aceasta. BNR afişa ieri un nivel pentru Robor la 3 luni de 1,68% pe an.

Majoritatea băncilor au modificat dobânzile creditelor din portofoliu la finalul lunii decembrie, la un nivel al dobânzilor interbancare de 1,7% pe an. Contractele de credit fuseseră modificate ultima dată în luna septembrie, la un nivel al Robor de circa 3,1% pe an.

Dobânzile interbancare au traversat două perioade de volatilitate anul trecut, în ianuarie-februarie şi respectiv august-septembrie, care au dat emoţii clienţilor băncilor, care în ultimii ani au preferat să se împrumute în lei. Creditarea în lei a fost încurajată de scăderea dobânzilor, dar şi de restricţiile impuse de BNR la vânzarea de împrumuturi în valută.

Scăderea cu aproape 1,5% a dobânzii Robor la 3 luni în ultimul trimestru de anul trecut înseamnă o economie lunară de circa 150 de lei pentru un client cu un credit imobiliar de valoare medie. Rata lunară pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani porneşte în prezent de la circa 1.000 de lei.

Bancherii se împrumută mai ieftin în condiţiile lichidităţii excedentare pe piaţa monetară, indicată inclusiv de nivelul foarte redus (0,5% pe an) al dobânzilor pe termen de o zi. Ultimele date disponibile arată că în noiembrie băncile au ţinut la BNR 6,5 miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare. Banii au fost depuşi prin facilitatea de depozit pe o zi la o dobândă de 0,25% pe an.

La începutul anului trecut, dobânda interbancară cu scadenţa la 3 luni era de 2,3% pe an. Ulterior, dobânzile au avut o perioadă de volatilitate la finalul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, ca urmare a unor intervenţii ale BNR pe piaţa valutară în sprijinul leului.

Tendinţa per ansamblul anului a fost totuşi de scădere, fiind determinată de deciziile BNR de relaxare a politicii monetare.

Dobânda-cheie la lei a scăzut de cinci ori anul trecut, până la un minim de 2,75% pe an. O nouă reducere de un sfert de punct procentual ar urma să aibă loc în şedinţa de politică monetară de mâine, potrivit estimărilor celor mai mulţi analişti.

Odată cu scăderea dobânzilor interbancare s-au ieftinit şi creditele în lei, clienţii persoane fizice ajungând acum să se împrumute la circa 5-6% pe an pentru achiziţia unei locuinţe şi la 10% pe an pentru consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO