Bănci și Asigurări

Mai, cea mai slabă lună pentru leu: a pierdut teren pe toate fronturile

Mai, cea mai slabă lună pentru leu: a pierdut teren pe...

Autor: Liviu Popescu

02.06.2015, 00:07 257
Moneda naţională a pierdut teren în faţa principalelor trei valute (euro, dolar şi franc elveţian) în luna mai, fiind pentru prima dată de la începutul acestui an când cele trei monede se apreciază simultan.

Anterior, leul s-a apreciat în fiecare lună cel puţin în faţa uneia dintre cele trei valute.

Cursul BNR pen­tru un dolar a crescut cu 2,2% în mai, în timp ce francul elveţian s-a apreciat cu 2% şi a ajuns la 4,2 lei. Euro a crescut cu doar 0,4%. De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 9,7% faţă de dolar şi cu 15% faţă de franc, însă s-a întărit uşor faţă de euro.

Moneda europeană a fluctuat în mai într-un interval îngust (4,43-4,46 lei), în cea mai mare parte a timpului situându-se în jurul pragului de 4,5 lei.

„Cum incertitudinile rămân mari înaintea plăţii datoriei Greciei către Fondul Monetar Internaţional din această săptămână, credem că interesul de vânzare ar trebui să fie limitat“, scriu într-un raport analiştii ING Bank.

Dolarul a fluctuat luna trecută între 3,9 şi 4,1 lei. Pe 4 martie, moneda americană a depăşit pragul de 4 lei, pentru ca peste doar câteva zile să urce la maximul istoric de 4,2 lei.

Românii au credite în dolari de aproximativ 300 milioane de lei şi credite în franci de 10 miliarde de lei, astfel că aprecierea celor două monede de la începutul acestui an a avut un impact important pe piaţa locală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO