Bănci și Asigurări

PAID promite că asigurarea locuinţei va fi posibilă cu o singură poliţă

no title

Foto: Mediafax Foto

10.09.2012, 00:03 787

Proprietarii de locuinţe care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele obligatorii, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 euro, nu vor mai fi obligaţi să încheie două poliţe, una obligatorie şi una facultativă, ci una singură, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două poliţe - obligatorie şi facultativă, şi să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii şi a celor suplimentare pe o singură poliţă de asigurare", a declarat directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a anunţat că societăţile de asigurări vor putea încheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinţe doar pentru sume asigurate mai mari decât cele acoperite prin poliţa obligatorie.

Poliţa obligatorie de asigurare a locuinţelor (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren - pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Aceasta poate fi emisă doar de 12 societăţi acţionare ale PAID: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări.

Proprietarii care deţin locuinţe cu valori de piaţă peste sumele minime asigurate prin PAD pot încheia asigurări facultative la orice asigurător autorizat să practice riscuri de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acţionar al PAID.

PAID dă ca exemplu un apartament de 80.000 de euro din mediul urban, pentru care proprietarul trebuie să încheie o poliţă obligatorie la un preţ de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro.

"Diferenţa dintre cei 20.000 de euro acoperiţi prin PAD şi valoarea de piaţă, de 80.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliţă, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri", arată PAID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO