Bănci și Asigurări

Piraeus a rămas pe profit, dar câştigul este cu 28% mai mic

Piraeus a rămas pe profit, dar câştigul este cu 28% mai mic

Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank: Deşi în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, acest rezultat ne plasează în rândul băncilor care s-au menţinut pe profit.

Autor: Ciprian Botea

01.09.2011, 00:05 539

Piraeus Bank, filiala locală a grupului elen Piraeus, a încheiat primul se­mestru cu un profit brut de aproa­pe 44 de milioane de lei (10,5 mil. euro), cu 28% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate, exprimând performanţa băncii la nivel individual.

"Deşi în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, acest rezultat ne plasează în rândul băncilor care s-au menţinut pe profit în ciuda contextului economic negativ generat de criză. Nevoia de provizionare a fost acoperită şi nu a cunoscut fluctuaţii semnificative în comparaţie cu perioada similară a anului trecut", a declarat Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank.

Indicele de solvabilitate - care măsoară adecvarea fondurilor proprii deţinute în raport cu riscurile asumate - se menţine la 16,5%, peste nivelul cerut de BNR, de 10%.

Soldul creditelor acordate de bancă s-a menţinut la circa 6,7 miliarde de lei (1,58 mld. euro), în condiţiile în care finanţările pentru populaţie au continuat să scadă cu 8%. "Cererea de credite de consum s-a revigorat uşor, în timp ce interesul manifestat pentru creditele ipotecare rămâne scăzut, excepţie făcând programul Prima casă", a mai spus Pârvu.

Creditele acordate clienţilor corporate au crescut însă cu 71%, până la 676 de milioane de lei. Şi finanţările pentru întreprinderile mici şi mijlocii s-au majorat cu 9% în ultimul an şi au ajuns la 864 milioane de lei. Totodată, depozitele atrase de la clientelă au crescut cu 8% faţă de iunie 2010, ajungând la 5 miliarde de lei (aproape 1,2 mld. euro).

Pe plan local, banca a raportat o creştere a activelor cu 1%, până la 8,9 miliarde de lei (2,1 mld. euro). La Atena grupul Piraeus nu a mai publicat volumul activelor deţinute în România pentru sfârşitul lunii iunie, însă la sfârşitul anului trecut totalul se ridica la aproape 4 mld. euro. O parte din expuneri sunt însă înregistrate în bilanţurile unor alte subsidiare. Grupul notează o accelerare uşoară a formării creditelor neperformante în trimestrul doi până la 58 mil. euro, faţă de 54 mil. euro în primele trei luni din 2011. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut volumul creditelor intrate în neperformanţă este însă mai mic cu aproape 23%.

Ponderea creditelor neperformante în total portofoliu a urcat la 14,5%, comparativ cu aproape 11% la finalul anului trecut, potrivit datelor raportate de grup. Creditele neperformante reprezentau mai puţin de 6% din portofoliu la sfârşitul anului 2009.

Profitul înainte de provizionare obţinut de grupul Piraeus în România s-a ridicat la 84 mil. euro în primele şase luni, ceea ce înseamnă că grecii au obţinut un rezultat pozitiv şi la nivel agregat din operaţiunile din România.

Grupul elen mai deţine pe piaţa locală o companie de leasing, un broker de asigurări şi o societate de servicii de investiţii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO