Bănci și Asigurări

Prima contractie a creditului ipotecar dupa 17 luni de crestere

Prima contractie a creditului ipotecar dupa 17 luni de crestere

Click pentru imaginea marita

18.09.2008, 13:01 14

Bancherii vorbeau inca din vara despre o incetinire a creditului ipotecar pe fondul incertitudinilor privind piata imobiliara. Multi clienti au preferat sa amane cumpararea unui imobil, in conditiile in care preturile dadeau semne de scadere, cel putin pentru apartamentele vechi.

"In ultimele luni am avut o evolutie stabila, cu o crestere de aproximativ 110 milioane de euro pe creditul de retail. Nu am vazut scaderi dramatice de la luna la luna, totusi vanzarile sunt cu pana la 20% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut", comenteaza Alin Merer, director de marketing la Volksbank, unul dintre jucatorii cu o prezenta activa pe piata finantarilor imobiliare.

Statistica BNR arata ca, exceptand luna iunie, cand creditul ipotecar a facut un salt de 800 de milioane de lei, cresterile lunare au fost in scadere din toamna trecuta.

In noiembrie anul trecut creditul a facut un salt record, cu 1,17 miliarde de lei. Cresterile au incetinit insa de la luna la luna, coborand la 195 de milioane de lei in martie. Apoi, luna iulie a adus o scadere, cu 304 milioane de lei.

La inceputul lui august, Dan Sandu, directorul general adjunct al Millennium Bank, nota de asemenea o scadere drastica a vanzarilor de credite ipotecare, din cauza expectatiilor clientilor de scadere a preturilor la imobilie. Si Albert Roggemans, seful retailului la ING, remarca o incetinire a vanzarilor de credite imobiliare. 

Scaderea soldului din iulie a fost determinata de restrangerea creditarii in valuta, insa dinamica este influentata si de efectul statistic al scaderii cursului, in conditiile in care BNR exprima in lei si soldul imprumuturilor in valuta. Creditele ipotecare sunt in general contractate in valuta, in contextul in care majoritatea preturilor pe piata imobiliara sunt exprimate in euro, iar bancherii incurajeaza de asemenea aceasta alternativa.

La sfarsitul lui iulie, creditul ipotecar contractat in valuta totaliza 15,45 miliarde de lei (4,37 miliarde de euro), reprezentand astfel aproape 91% din totalul finantarilor. Comparativ cu luna iunie soldul inregistra o scadere cu 2%, insa aceasta in conditiile in care cursul euro/leu a coborat cu 3%. Astfel, exprimata in euro variatia soldului indica o crestere marginala, cu 0,6%.

Totusi, variatia din iulie este mult mai mica decat saltul din iunie, cand creditul in valuta a urcat cu 5%.

Si creditul ipotecar in lei a stagnat in iulie, soldul ramanand la 1,57 miliarde de lei (444 de milioane de euro).

Vanzarile de credite, inclusiv pe segmentul imobiliar, vor fi afectate incepand din octombrie si de intrarea in vigoare a reglementarilor restrictive ale BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO