Bănci și Asigurări

Profitul BT a scazut de sase ori sub presiunea provizioanelor

Profitul BT a scazut de sase ori sub presiunea provizioanelor

Robert Rekkers

11.08.2009, 17:48 17

Banca Transilvania, singura banca de top cu capital privat romanesc, a inregistrat in trimestrul al doilea un profit net de putin peste 10 milioane de lei (2,4 milioane de euro), de circa sase ori mai mic, in lei, decat cel din perioada similara din 2008, in conditiile in care firmele mici si mijlocii - segmentul de clientela pe care s-a concentrat in ultimii ani - au fost cel mai puternic lovite de prabusirea economiei. Provizioanele constituite de banca in primul semestru pentru a acoperi potentialele pierderi rezultate din nerambursarea creditelor de catre clienti au urcat la 222 de milioane de lei (53 de milioane de euro), adica de 14 ori mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. "Ca banca, reflectam foarte bine ce se intampla in zona antreprenoriala in Romania, avand o retea extinsa si peste 1,4 milioane de clienti activi. Este normal ca o trecere de la o crestere economica cu 8% la o scadere cu 8% sa ne afecteze. Lucram cu multe firme romanesti si straine si toate au dificultati", a comentat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Cumulat pe primele sase luni, profitul net al bancii a fost de 11 milioane de lei, de zece ori mai mic decat in 2008. Banca face raportari financiare in conformitate cu standardele locale de contabilitate (RAS), care au cerinte mai stricte de provizioane comparativ cu standardele internationale (IFRS).
Transilvania continua de altfel seria bancilor de top care anunta rezultate in scadere. BCR, cel mai mare grup financiar local, a anuntat o scadere cu 20% a profitului net (calculat conform IFRS), pana la 606 milioane de lei (144 mil. euro), motivata tot prin cheltuielile mari cu provizioanele. BRD, a doua banca de pe piata dupa marimea activelor, a inregistrat in primul semestru o scadere cu 17% a profitului net, la 425 de milioane de lei, in conditiile in care cheltuielile cu provizioanele s-au triplat. Raiffeisen Bank, un alt jucatori de top, a anuntat de asemenea un profit net in scadere.
Olandezul Rekkers, care se afla la conducerea executiva a bancii din 2001, spune ca a doua jumatate a anului se anunta cel putin la fel de dificila. "Semestrul doi inca este pentru mine foarte neclar, este o perioada de ceata si in termeni economici si politici. Nu vreau sa fac previziuni (in privinta profitabilitatii, n. red.), este inca prea devreme", spune Rekkers.
Pe de alta parte, el noteaza ca in ultima perioada au inceput sa apara si "multe oportunitati" de afaceri, iar cererea firmelor pentru credite are o revenire usoara. "Sunt in Romania din 1998 si am vazut ca oamenii se adapteaza si rezista." Actiunile bancii, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au coborat ieri cu aproape 1,4%, pana la 1,43 lei/titlu. In aceste conditii, capitalizarea de piata a bancii este de aproape 365 de milioane de euro. Inainte de criza, valoarea bancii depasise un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels