Bănci și Asigurări

RCA şi Casco au ajuns în S1/2023 la cel mai mic nivel al ratei combinate a daunei din ultimii ani. Dacă la nivelul pieţei pragul trece uşor de 100%, înseamnă că media include şi asigurători care au marcat un mic profit

RCA şi Casco au ajuns în S1/2023 la cel mai mic nivel...

Autor: Mircea Nica

23.11.2023, 00:05 114

Segmentele asigurărilor RCA şi Casco au ajuns la finalul primului semestru (S1) din 2023 la cel mai mic nivel al ratei combinate a daunei din ultimii ani, respecitv 101,5% în cazul asigurărilor RCA şi 104,2% în cazul asigurărilor Casco, potrivit informaţiilor din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din prima jumătate a anului 2023.

Rata combinată a daunei este un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectiva linie de business. Astfel, dacă indicatorul se află la sub 100%, automat înseamnă că linia de business marchează profit. Având în vedere că cele două linii de business, la nivelul întregii pieţe, respectiv media pieţei este de puţin peste 100%, în continuare indică mici pierderi.

Pe de altă parte, fiind vorba de o medie a pieţei, acest lucru înseamnă că nivelul de 101,5% în cazul asigurărilor RCA este compus din rata daunei combinată a unor asigurători RCA care într-adevăr au pierderi mai mari, dar şi de asigurători care au marcat profit. Dacă nivelul se apropie deja de 100%, iar direcţia este de a ajunge sub 100%, în acel moment piaţa RCA va începe să marcheze profit, devenind o linie profitabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO