Bănci și Asigurări

Şase firme şi consorţii s-au arătat interesate să deruleze testele de stres în sectorul asigurărilor

Şase firme şi consorţii s-au arătat interesate să...

Autor: Adrian Dumitrache

05.01.2015, 20:20 363

Cu o pondere de 80% în piaţa de profil, asigurătorii care vor fi testaţi sunt Astra, Allianz-Ţiriac Asigurări, Omniasig, Groupama, UNIQA Asigurări, ING Asigurări de Viaţă, Asirom, Euroins, Carpatica Asig, Generali România, PAID România, AXA Life Insurance şi CARE România.

Licitaţia are 15 loturi şi include, pe lângă fiecare asigurător, şi servicii de consultanţă pentru efectuarea testului de stres şi evaluarea cerinţelor financiare prudenţiale şi servicii de consultanţă privind managementul proiectului.

Potrivit datelor ASF, pentru loturile 1-14 ale licitaţiei şi-au manifestat interesul Mazars România, KPMG România, Milliman, Pricewaterhousecoopers Audit România (în asociere cu Pricewaterhousecoopers Polonia), Deloitte Audit România (în asociere cu Deloitte Polonia) şi consorţiul format din Ernest&Young Assurance Service SRL, Ernest&Young Services SRL, Ernest&Young Suport Services SRL şi alte trei entităţi Ernest&Young din Polonia.

Pentru lotul 15, servicii de consultanţă privind managementul proiectului, nu s-a înscris niciun candidat.

"În ceea ce priveşte procedura de atribuire prin licitatie publică iniţiată în SEAP prin anunţul de participare nr. 155553/14.11.2014 putem preciza că etapa de selectare a candidaturilor (al căror termen limită de depunere a fost 2 decembrie 2014) s-a încheiat, urmând etapa de evaluare a ofertelor. Ofertele vor fi depuse în SEAP până la data de 8 ianuarie 2015. Rezultatul procedurii va fi făcut public în maximum 25 de zile de la data limită de depunere a ofertelor", se arată într-un răspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX.

Contractul constă în evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare şi efectuarea testului de stres în sectorul asigurărilor din Romania, denumit "Exerciţiu BSR" (Balance Sheet Review and Stress Test), se spune în anunţul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro.

Data de finalizare a întregului proiect este 30 iunie 2015.

Cheltuielile pentru serviciile prestate de către consultant referitoare la efectuarea testului de stres şi evaluarea cerinţelor financiare prudenţiale, precum şi pentru serviciile prestate de către managerul de proiect vor fi plătite de ASF.

Toate taxele de audit generate de evaluarea activelor şi pasivelor vor fi suportate de către societăţile participante.

În prima parte a lunii august 2014, ASF a anunţat că va începe un program de evaluare a calităţii elementelor de activ şi de pasiv din bilanţurile companiilor de asigurare şi va realiza un test de stres pe piaţa de profil, pentru care vor fi selectaţi doi consultanţi independenţi.

Programul de evaluare este rezultatul unei inţiative a ASF, Comisiei Europeane şi Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

În cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un număr de 38 de societăţi au desfăşurat activităţi de subscriere în domeniul asigurărilor.

Capitalul social al asigurătorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 16,1% faţă de 2012, iar activele totale au scăzut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decât în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO