Bănci și Asigurări

Seful grupului OTP: Nu poti face profit cu o cota de piata de 2-3%. Avem nevoie de achizitii

Seful grupului OTP: Nu poti face profit cu o cota de piata de 2-3%. Avem nevoie de achizitii

Sandor Csanyi, directorul general al grupului OTP (FOTO: Reuters)

02.05.2010, 23:03 68

Sandor Csanyi, seful OTP Bank, cel mai mare grup financiarmaghiar, a obtinut de la actionari capitalizarea intregului profitpe 2009, de circa 329 mil. euro, pentru a putea sa faca achizitiipe pietele din regiune unde operatiunile sunt inca de dimensiunireduse.

In Romania, filiala locala a OTP are o cota de piata de putinpeste 1%, iar surse bancare au afirmat recent ca grupul maghiareste in negocieri cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentrupreluarea unui pachet de control la Carpatica, una din cele douabanci cu capital privat autohton.

"Am auzit numele Carpatica. Dar nu pot face comentarii peaceasta tema, este o problema de confidentialitate", a spus Csanyila conferinta de presa organizata dupa Adunarea Generala a Grupuluide la Budapesta, organizata vinerea trecuta. Seful OTP a explicatca grupul analizeaza posibilitatea unor achizitii pe mai multepiete din regiune, printre care si Romania, pentru a-si intariprezenta. "Planificam achizitii in tarile din regiune unde avem ocota de piata mica. Este greu sa faci profit cu o cota de piata de2%-3%. (...) In unele tari suntem in negocieri, in altele inca neuitam dupa posibile tinte. Sunt stadii diferite", a spusCsanyi.

Filiala locala a OTP Bank a obtinut anul trecut un profit net de4 milioane de euro, fiind al doilea an incheiat pe plus de lalansarea operatiunilor (in urma achizitiei RoBank) in 2005.Activele bancii sunt de 1,35 miliarde de euro, la o reteateritoriala de 106 unitati. Carpatica avea in decembrie trecutactive de 857 de milioane de euro, la o retea de peste 200 deunitati. Banca a avut pierderi de 5 mil. euro, pe fondulcheltuielilor mari cu provizioanele.

OTP Bank a jucat in Ungaria acelasi rol pe care l-a avut CEC peplan local. Banca a fost insa privatizata in 1995. Structuraactionariatului este puternic fragmentata, doar compania petrolieramaghiara MOL si asiguratorul francez Groupama avand participatiimai mari, de aproape 9%.

Maghiarii considera astfel ca OTP este o banca independenta.Toti membrii conducerii sunt maghiari. Sandor Csanyi conduce OTPinca din 1992, inainte ca banca sa fie privatizata prin listarea laBursa de la Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO