Bănci și Asigurări

Şeful Volksbank: Schimbarea monedei la creditele în franci nu este o soluţie

Şeful Volksbank: Schimbarea monedei la creditele în franci nu este o soluţie

Johann Lurf, preşedintele Volksbank

Autor: Ciprian Botea

27.07.2011, 00:05 6003

Clienţii care s-au împrumutat în franci elveţieni au fostafectaţi de deprecierea leului în faţa monedei elveţiene, darrefinanţarea printr-un credit în altă valută nu este neapărat ceamai bună soluţie, afirmă Johann Lurf, preşedintele Volksbank, unadintre băn­cile locale care au vândut puternic credite în aceastămonedă exotică înainte de criză.

"Oferim şi refinan­ţare în altă valută clien­ţilor cu francielveţieni, dar nu promovăm în masă această soluţie. Francul esteprea apreciat în acest moment şi într-un timp rezonabil cursul seva întoarce la un nivel mai scăzut", spune bancherulaustriac.

Creditele în franci elveţieni au fost promovate agresiv de maimulte bănci în anii de boom datorită dobânzilor mai mici, darulterior clienţii s-au trezit că au de plătit rate din ce în ce maimari din cauza aprecierii monedei elveţiene cu 70% în faţa euro şiimplicit a leului în ultimii patru ani.

Volksbank a fost una dintre primele bănci care au lansat crediteîn franci elveţieni, în 2006. Ultimele date disponibile arată căbanca avea în portofoliu finanţări în franci elveţieni deechivalentul a 1,3 miliarde de euro, adică jumă­tate din totalulîmprumuturilor acordate pe plan local în această valută.

Brokerii de credite spun că mulţi dintre clienţii care solicităîn prezent refinanţarea unui credit ipotecar au împrumuturi înfranci elveţieni, dar numai o mică parte se mai încadrează la orefinanţare din cauza scăderii valorii garanţiei.

Aprecierea francului faţă de momentul în care a fost acordatcreditul face şi mai dificilă refinanţarea: de exemplu, un clientcare a luat un împrumut în franci de echivalentul a 50.000 de euroîn 2007 ar trebui să împrumute după patru ani de rate circa 60.000de euro pentru a rambursa creditul vechi. Lurf spune că Volksbanknu va miza, în general, pe refinanţările de credite, chiar dacăaceasta a fost una dintre cele mai profitabile afaceri pentrubancheri în 2010 şi 2011.

"Mizăm pe credite de consum, overdraft-uri şi carduri de credit,dar şi pe consolidări de credite. Nu vom promova însă agresivcreditele de refinanţare şi nu vom lansa un produs specific derefinanţare."

Banca se află în prezent într-un proces de reluare a vânzărilorde credite de retail, care au fost practic îngheţate în ultimii doiani, pe fondul deteriorării portofoliului de finanţări.

Austriecii au crescut agresiv în anii de boom aproa­pe exclusivpe baza vânzărilor de credite ipotecare, ceea ce a lăsat-ovulnerabilă la criză. Volksbank, care în trecut urcase pe locultrei în clasamentul băncilor locale, ocupă în prezent locul optdupă active în sistemul bancar.

Volksbank a avut anul trecut pierderi de 36 milioane euro, încon­diţiile în care a pus deoparte peste 150 milioane euro pentruacoperirea pierderilor din credite neperformante. Lurf susţine însăcă situaţia portofoliului de credite s-a stabilizat anulacesta.

Banca şi-a făcut curăţenie în portofoliul de credite şi înprezent mai are circa 150.000 de clienţi activi. Austriecii auvândut recent un pachet de credite neperformante de 10 milioaneeuro, aceas­ta fiind una dintre modalităţile preferate de bancheripentru a-şi "curăţa" bilanţul, însă vânzarea creditelor cu problemea devenit tot mai puţin atractivă din cauza scăderiipreţurilor.

Dacă înainte de criză firmele specializate în recuperareacreanţelor plăteau 30%-35% din valoarea contabilă pentru a preluacreditele cu probleme, preţul a coborât în prezent sub 10%.

Grupul austriac caută un cumpă­rător pentru Volksbank Româniadupă ce s-a înţeles cu ruşii de la Sberbank pentru transferulcelorlalte afaceri din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO