Bănci și Asigurări

SocGen: Ne mentinem angajamentul fata de clientii din Romania

18.02.2010, 23:20 38

Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, are un angajamentde durata fata de clientii din Romania si va continua sa-isprijine, asa cum a aratat si prin rolul major pe care l-a jucat inprogramul guvernamental de credite ipotecare "Prima casa", afirmaFrederic Oudea, presedintele grupului francez.
"Anul trecut am ramas complet angajati pentru a sustine economiaRomaniei, consider ca am avut o atitudine exemplara fata deintreaga regiune a Europei Centrale si de Est, iar ameliorareasituatiei economiilor din zona ni se datoreaza si noua", a spusseful SocGen.
Cat priveste eventualele riscuri legate de prezenta importanta abancilor grecesti in Romania, el nu vede probleme deosebite, darspune ca "e bine sa fim vigilenti". De asemenea, el nu crede cazona euro se va sparge din cauza crizei puternice cu care seconfrunta Grecia.
Intrebat de ZF daca SocGen intentioneaza sa lase cota de profitcare ii revine de la BRD pentru consolidarea capitalului bancii,Oudea a declarat ca "fara indoiala, vom mentine un nivel alcapitalului adecvat nevoilor de dezvoltare a activitatii".
Grupul francez a raportat in contul anului trecut un castig de 137milioane de euro de pe urma participatiei de 59,4% detinuta la BRD,in scadere cu peste 28% fata de profitul care i-a revenit pe 2008.Rezulta ca BRD a inregistrat in 2009 un profit net dupa IFRS(standardele internationale de contabilitate) de circa 230,6milioane de euro, in timp ce in RAS (standardele romanesti decontabilitate) a raportat un castig de 187 milioane de euro.
SocGen considera ca prin cele doua banci detinute in EuropaCentrala si de Est - Komercni Banka in Cehia si BRD in Romania -are o pozitie solida prin care sa poata profita de revenireaeconomiilor. Filiala din Cehia i-a adus un castig mai mare decatBRD pe 2009, de 185 de milioane de euro, in scadere cu 23% fata de2008.
Oudea, care a preluart conducerea grupului francez anul trecut,spune ca va continua sa mizeze pe cresterea organica, dar daca aparoportunitati "inteligente" de achizitie le va lua in considerare."Este o perioada a consolidarii afacerilor, a adaptarii la noilereglementari si nu o perioada a marilor schimbari prinachizitii."
El afirma ca SocGen - care si-a rambursat integral ajutorul primitde la statul francez - a inceput bine anul 2010, insa considera camediul ramane nesigur. "Persista incertitudinile privindamplitudinea si viteza revenirii economiilor."
Pentru a-si arata increderea in planul sau de transformare aSociete Generale, Oudea se arata gata sa renunte la componentavariabila a salariului pana cand se va vedea care va fi profitulgrupului pe 2010, iar atunci sa fie remunerat corespunzator. Lanivelul grupului, 2010 ar trebui sa fie un an de revenire dupa2009, cand SocGen a resimtit efectele unei recesiuni "extrem desevere".
SocGen a obtinut pe anul trecut un profit net de 678 milioane deeuro, in scadere cu 66% fata de 2008. Managementul propune undividend de 0,25 euro pe actiune.
Oficialii SocGen considera ca ameliorarea raportuluicredite/depozite, care a scazut sub 115% la BRD in 2009 (dupastandardele internationale de raportare - IFRS), constituie unfactor pozitiv pe care banca il va putea folosi anul acesta pentrua acorda finantari in cadrul proiectelor de stimulare a economieipe care Guvernul urmeaza sa le lanseze.
De asemenea, remarca abordarea comerciala "dinamica" pe care BRD aavut-o in programul "Prima casa", devenind lider in acordarea decredite ipotecare garantate de stat.
Conform datelor raportate dupa IFRS, BRD a inregistrat in 2009 odeteriorare a raportului cost/venit, ajungand la aproape 48% fatade 42,7% in 2008. Dupa contabilitatea locala, raportul s-a mentinutrelativ constant, la circa 42%.
Oudea spune ca SocGen va continua sa aplice o strategie de bancauniversala axata pe servirea clientilor, aceasta urmand sa devina"o obsesie" pentru bancherii din grupul francez.
"Vrem sa schimbam paradigma relatiei client-banca astfel incat saputem spune ca Societe Generale este loiala clientilor, si nuclientii loiali bancii." In cadrul acestei politici de orientarespre client, angajatii grupului ar putea primi actiuni gratuite infunctie de rezultatele obtinute la capitolul grad de satisfactie aclientilor.
In Franta, unde SocGen are un angajament special de mentinere acreditarii, Oudea promite o crestere a vitezei de raspuns lasolicitarile clientilor mergand pana la trei zile in cazulcreditelor simple solicitate de IMM-uri. In 2009, SocGen si-amajorat soldul creditelor acordate in Franta cu 3,1% fata de anulprecedent, in timp ce BRD a raportat o crestere de 2%.
In Cehia si in Romania francezii vor incerca sa dezvolte vanzareaincrucisata a produselor. "Va continua dezvoltarea controlata aplatformelor detinute in aceasta regiune cu potential ridicat decrestere."
BRD este a doua banca din Romania detinand circa 14% din activelebancare.

Socgen, profit de 678 milioane de euro pe2009

Grupul francez Societe Generale a anuntat mai mult de o dublarea profitului net pe trimestrul patru, pe fondul inregistrarii unuicastig de capital rezultat in urma separarii diviziei sale deadministrare de active, insa banca si-a redus dividendul pe 2009dupa ce costurile legate de activele riscante i-au erodatcastigurile, scrie The Wall Street Journal. A doua mare bancafranceza din punctul de vedere al valorii de piata a declarat cavizeaza o imbunatatire a performantelor pe 2010, cand se asteaptaca activele dificil de tranzactionat sa-i afecteze in mai micamasura profiturile. SocGen este "increzatoare in capacitatea sa dea-si reveni", a declarat CEO-ul bancii, Frederic Oudea. Profitul petrimestrul 4 a urcat la 221 de milioane de euro de la 87 demilioane de euro cu un an in urma. Veniturile au coborat la 5,13miliarde de euro, de la 5,5 miliarde de euro. Rezultatele au fostimpulsionate de cele 732 de milioane de euro obtinute in urmafuziunii activitatilor sale de administrare de active cu cele alerivalei franceze Credit Agricole. Pe intregul an 2009, profitulbancii s-a ridicat la 678 de milioane de euro. (CatalinaApostoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO