Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Băncile fac teste de stres pentru companiile care iau credite în valută şi nu au venituri în valută, luând în calcul chiar şi un curs de 6 lei pentru un euro, conform reglementărilor BNR

Autor: Cătălina Butan

14.06.2013, 14:45 668

Băncile care dau credite în valută companiilor care nu au venituri în valută efectuează teste de stres cu privire la stabilitatea financiară a acelor companii, care iau în calcul o depreciere a cursului leu-euro de 35% faţă de nivelul cursului actual, conform reglementărilor BNR. 

“Sunt stabilite diferite paliere de stres în funcţie de valută. La euro e de plus minus 35% faţă de nivelul cursului actual”, a spus Ciprian Păltineanu, director pentru companii mari al Unicredit Ţiriac Banc, la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de la ora 10:00 la 11:00. 

Aceste teste de stres au fost introduse de BNR pentru a orienta băncile să dea mai multe credite în lei firmelor şi pentru a diminua expunerea în valută, având în vedere criza din 2008.

Astfel la un nivel al cursului euro de 4,4 lei, testul de stres se face la 6 lei/euro.

Testul de stres al creditelor în valută presupune stresarea cash-flow-ului unei companii cu o depreciere accentuată a monedei naţionale în leu faţă de valuta respectivă. Dacă cash flow-ul ţine, atunci înseamnă că este o companie care poate susţine o astfel de finanţare, a explicat Păltineanu la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO